24 / 12 / 2024

Dünyanın en ucuz inşaat çeliği Türkiye'de!

Dünyanın en ucuz inşaat çeliği Türkiye'de!

İnşaat çeliği fiyatının en yüksek olduğu ülke ton başına 1.050 dolar ile Brezilya olurken Türkiye ise ton başına 555 dolar ile son sırada yer alıyor.



Çelik sektörü, inşaat çeliği fiyatlarının dünya piyasalarına göre Türkiye'de daha yüksek oranda artış gösterdiği yönündeki haksız söylemleri üzerine harekete geçti. Tüm dünya ülkelerinin Ağustos 2017 dönemine ait inşaat çeliği fiyatlarını gözler önüne seren bir araştırma yaptı.


Çelik İhracatçıları Birliği, ülkelerin Ağustos 2017 satış fiyatlarını baz alarak yaptığı araştırma ile inşaat çeliğinin dünyada en düşük fiyatla Türkiye'de satıldığını gözler önüne serdi. İnşaat çeliği fiyatının en yüksek olduğu ülke ton başına 1050 dolar ile Brezilya olurken, Brezilya'yı, Arjantin, ABD ve Çin takip ediyor. Türkiye ise ton başına 555 dolar ile son sırada yer alıyor.


Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, inşaat çeliği fiyatlarının Türkiye'de fahiş fiyatlarla satıldığını belirten bazı müteahhitlerin bu iddiaları mesnetsiz bir şekilde ortaya attıklarını söyledi.


Başkan Ekinci, "İnşaat çeliğinin iç piyasa fiyatlarını tüm söylemlerimizde açıkladık ancak haksız iddialara devam edildiğini gördük. Sektör olarak Ağustos 2017 dönemine ait dünya ülkelerindeki inşaat çeliği fiyatlarını araştırdık ve ülkemizle karşılaştırdık. 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle küresel inşaat çeliği fiyatları incelendiğinde, inşaat çeliği ihracatı yapan ve/veya iç piyasasında önemli miktarlarda tüketimi olan ülkeler arasında ton başına 555 dolar ile en düşük iç piyasa fiyatlarının Türkiye fiyatları olduğu görülmektedir. Türkiye, önemli inşaat çeliği oyuncuları olan Çin, Rusya, İtalya ve Ukrayna gibi ülkelere göre daha uygun iç piyasa fiyatlarına sahiptir. İç piyasa fiyatları baz alındığında ülkemizin inşaat çeliği kullanıcılarının, en düşük maliyetle kaliteli ürün temin ettikleri açıktır. ABD'nin ton başına 606 dolarlık teorik fiyatlarının, gerçek fiyat bazına dönüştürülmesi halinde ton başına 650 dolara yaklaşacağı belirtiliyor. Hâl böyle iken bazı müteahhit kuruluşlarının Türkiye'deki fiyatlardan mesnetsiz bir şekilde şikayet etmelerinin mantığı anlaşılamıyor" şeklinde konuştu. 


ÇİB Başkanı Ekinci, "Suni gündem oluşturarak neye dayandığı belli olmayan bir takım söylemlere imza atan müteahhitler, en ucuz inşaat çeliğini Türk çelik üreticilerden temin ettiklerini yine en iyi kendileri biliyor. Son zamanlarda konut piyasasında yaşanan durgunluğu nasıl giderebileceklerini düşünen ve yüzde 40'lara dayanan kar oranlarından feragat etmemek için oldukça çaba gösteren müteahhitler şimdi de paydos resti çekerek kamuoyunun ilgisini çekmeye çalışmaktalar. Çelik fiyatları dünya piyasalarındaki arz/talep dengesinin yanı sıra, girdi maliyetlerinin seyrine ve döviz kurlarına göre oluşuyor. Çelik üretiminde kullanılan hurda, elektrot, refrakter ve ferro alyaj gibi hammadde ve girdilere gelen zamlar sebebiyle inşaat çeliği fiyatları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmıştır. İnşaat çeliği fiyatlarımız dünya çelik fiyatlarından bağımsız değerlendirilemez. Ancak hammaddede ve girdilerde yaşanan artışlar bile halen en ucuz inşaat çeliğinin ülkemizde satıldığı gerçeğini değiştiremez. Çelik üretiminde kullanılan hammadde ve girdilerde dışa bağımlı olmamıza rağmen sektörümüzün uzun yıllara dayanan tecrübesi, birikimi ve verimli çalışma kültürüne sahip olması neticesinde iç piyasasına en uygun fiyatlı inşaat çeliğini temin etmektedir." açıklamalarında bulundu.



Geri Dön