23 / 05 / 2024

Dünyanın en uzun binası Burj Dubai 4 Ocak'ta açılıyor!

Dünyanın en uzun binası Burj Dubai 4 Ocak'ta açılıyor!

İnşaat devlerini bünyesinde barındıran Dubai'yi kriz teğet geçti



Ülke, Ocak 2010 yılında 800 metre uzunluğundaki Burj Dubai'nin açılışını yaparak tarihe geçecek. Bu rekor daha önce Tayvan'dan Taipei ve Malezya'nın Petronas Kuleleri'nde bulunuyordu. 
 
Dubai World'un borçlarının yeniden yapılandırılması talebi üzerine dünyanın dikkatini üzerine çeken Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai emirliğinde hayat devam ediyor. Dubai emirliğinin 80 milyar dolar tutarındaki borç erteleme talebine rağmen ülkede lüks tüketimi ve gösteriş merakı kriz dinlemiyor. Ana gelirleri turizm, finans ve emlaktan oluşan ülke, 2010 yılının ilk haftasında tarihi bir olaya imza atacak. İnşaat sektöründe ileri bir seviyeye gelen Dubai, bu gelişmeyle birlikte Malezya'daki Petronas İkiz Kuleleri'nin tahtına da el koymuş olacak. Petronas, 452 metre yüksekliği ile Chicago'daki Sears kulelerinin önünde bulunuyordu. Yapımına 21 Eylül 2004 tarihinde başlanan ve dünyanın en yüksek binası olacak olan Burj Duabi'nin açılışı 4 Ocak 2010'da düzenlenecek bir törenle yapılacak. 800 metre uzunluğundaki binanın resmi açılışını Şeyh Muhammed bin Raşit Maktum yapacak. Yaklaşık 4,1 milyar dolara mal olan Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı. Ayrıca Burj Dubai, bu özelliğiyle dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam eden ilk bina olma özelliği taşıyor. Binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için ise binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmadı. Burj Dubai'nin bundan dolayı köşeleri keskin değil, yuvarlak birleşimle yapıldı.

Bunun yanında dünyanın en uzun binaları arasında Tayvan'dan Taipei (509 m), Malezya'da Petronas Kuleleri (452 m), ABD'de Sears Kuleleri (442 m), İran'da Milad Kulesi (435 m), Çin'de Jin Mao Kuleleri (421) Kanada'da CN Kulesi (520 m), Rusya'da Ostankino Kulesi (500), ABD'de Empire State Binası (380) ve yine Amerika'da Chrysler Binası (300) yer alıyor.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dünyanın en yüksek binası 4 Ocak'ta açılıyor 

Borç krizindeki Dubai, dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'yi, 4 Ocak'ta düzenlenecek bir törenle açacak.

818 metre uzunluğundaki Burj Dubai'nin, 4 Ocak'ta Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından resmen açılacağı duyuruldu. 21 Eylül 2004'te yapımına başlanan Burj Dubai, yaklaşık 4.1 milyar dolara mal oldu. Dünyanın en uzun binası Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı.
Star

Dünyanın en uzun binası açılıyor

Dünyanın en uzun binası Burj Dubai, 4 Ocak 2010 tarihinde düzenlenecek bir törenle açılacak.

Birleşik Arap Emirlikleri Haber Ajansı WAM, 800 metre uzunluğundaki Burj Dubai'nin, 4 Ocak'ta Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından resmen açılacağını duyurdu.

21 Eylül 2004 tarihinde yapımına başlanan Burj Dubai, Mimar Adrian Smith tarafından inşa edildi. Yaklaşık 4,1 milyar dolara mal olan dünyanın en uzun binası Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı.
Bugün


Geri Dön