28 / 04 / 2024

Duraliler'in imara açılması kentin geleceğini tehlikeye atıyor!

Duraliler'in imara açılması kentin geleceğini tehlikeye atıyor!

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tuncer, Duraliler Mahallesi’nde yaklaşık 2000 dekar tarım alanının imara açılması ile ilgili “Kenti yönetenler genel seçimin yaklaştığı bugünlerde siyasi ikballeri uğruna kentin geleceğini tehlikeye atıyor” dedi..



Duraliler bölgesinde 2500 dekar tarım alanının, Batı Çevre Yolu’nun Boğaçayı-Karaman Çayı arasındaki 1800 metrelik kısmının kamulaştırılarak imara açılması için Kepez Belediyesi’nin Toprak Koruma Kurulu’na yaptığı başvuru üzerine Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Vahap Tuncer ve Şehir Plancılar Odası Başkanı Haşim Dikencik açıklamalarda bulundu. Tuncer, kararın iptali için dava açmak istediklerini ve genel merkezden dava için yetki beklediklerini belirtti.



FAYDADAN ÇOK ZARAR


Kepez Belediyesi’nin Toprak Koruma Kuruluna başvurarak yaklaşık 2000 dekar tarım alanının tarım dışı amaçla kullanılmasını talep ettiğini ifade eden Başkan Tuncer, “Duraliler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bu alanın Batı Çevre Yoluna dahil olması gibi nedenlerle konut ve donatı amaçlı planlanması istenmektedir. Duraliler bölgesinin batı ucunun çok az bir kısmından yol geçmekte olup, 700-800 metrelik yol için yaklaşık 2000 dekar tarım alanının konut ve donatı amaçlı planlanması kamu yararına aykırı olup, kente faydadan çok zarar getirecektir. ZMO olarak Toprak Koruma Kurulu’nun kararının iptali için yargıya başvuracağız.  Dava açmak için genel merkezden yetki talebinde bulunduk. Bu yazının gelmesiyle birlikte en kısa sürede dava açılacaktır” diye konuştu.


BİR TAŞLA İKİ KUŞ


Asıl amacın Avni Tolunay bölgesindeki yapılan hatalı planlamadaki yanlışları gidermeye yönelik olduğuna dikkat çeken Tuncer, Avni Tolunay’daki planlamada, yeterli donatı alanı bırakılmadığından, bu eksiği gidermek için planlanacak ek alana ihtiyaç duyulduğunu ve bunu gidermek adına da 1685 dekar tarım alanının yok edilmek istendiğini söyledi. Tuncer şöyle devam etti: “Oysa Batı Çevre Yolunda olduğu gibi sadece yolun geçeceği bölgede bir imar çalışması yapılsaydı o zaman burada 150-200 dekarlık bir alan bu mevcut Avni Tolunay’daki bölgeye ilave edilerek planlamaya dâhil edilmesiyle bu sorun çözülebilirdi. Donatı alanları açılarak bir taşla iki kuş vurulmaya çalışılıyor”


KENTİN GELECEĞİ YOK EDİLİYOR


Vahap Tuncer, Antalya ekonomisinin tarım ve turizme dayalı olduğunu, gelecekte tarımın dünya genelinde daha çok önem taşıyacağı dikkate alındığında tarım alanlarının yok edilmesinin kent ekonomisine ciddi zararlar vereceğini vurguladı. Tuncer, “Milletvekili seçimlerinin yaklaştığı bu aylarda bölge halkının oyunu almak için popülist yaklaşımlarla tarım alanlarının elden çıkarılmasının yolunu açanlar, kentin geleceğini yok etmektedirler” dedi.


SIRADA AKSU VAR


Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, bugün Türkiye genelinde 450-500 bin lüks konutun satılamadığı bir ekonomik ortamda Antalya’da da konut fazlasının olduğu dikkate alındığında Antalya’da yeni konut alanlarına ihtiyaç olmadığına değindi. Tuncer, “Bütün bunların bilinmesine rağmen bilim göz ardı edilerek önce Kırcami’de, sonra Varsak ‘ta arkasından Batı Çevre Yolu’nda şimdi de Duraliler’de ve hatta gelecekte Aksu’da rant alanları hızla elden çıkarılarak Antalya’nın geleceğini riske atıyorlar. Bu ülkeyi yönetenlerin, bu kenti yönetenlerin kendi siyasi ikballeri uğruna bu kente bu derece kötülük yapmaya hakları yoktur” diyerek uyarıda bulundu.


BATI ÇEVRE YOLU’NA DAVA


Tuncer son olarak, kamuoyunda Batı Çevreyolu olarak adlandırılan Boğaçay ile Karamançayı arasındaki 1800 metrelik yolun yapımı ile ilgili yapılan planların iptali için Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Antalya BARO’su ile birlikte iki hafta önce idare mahkemesine başvurduklarını açıkladı.


Antalya Gazetesi


Geri Dön