08 / 05 / 2024

Düşen konut kredileri neyin habercisi

Düşen konut kredileri neyin habercisi

Uzun zamandır ilk kez bir banka konut kredi faiz oranlarında 0.15-0.17 puanlık bir indirim yaptı. Açıklanan banka kârlarına rağmen yeterli olmasa da diğer kredi veren finans kuruluşlarını etkileyeceği ve rekabete neden olacağı için olumlu



Uzun zamandır ilk kez bir banka konut kredi faiz oranlarında 0.15-0.17 puanlık bir indirim yaptı. Açıklanan banka kârlarına rağmen yeterli olmasa da diğer kredi veren finans kuruluşlarını etkileyeceği ve rekabete neden olacağı için olumlu. Konut satışlarındaki görece düşüş, bahar aylarında yerini yeni satışlara bırakacak gibi.

Geçtiğimiz hafta bir televizyon programında Mimar ve Sanat tarihçisi Dr. Sinan Genim İstanbul'un yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlandığından bu yana 6 kez yeniden kurulup inşa edildiğini belirtti. Görünen o ki bu yeni dönem 7. İnşa Dönemi olarak adlandırılabilir.
Yeniden yapılanma son yıllarda kendini çok daha iyi hissettiriyor.
Bu süreçte önemli olan geriye dönülemeyecek hataların yapılmaması, şehrin plânlı bir şekilde yenilenmesi.
Yoğunluğun olduğu bölgelerde yeni inşaat alanları oluşturmamak, aksine park, yeşil alan ve ulaşımı kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmak çok daha yararlı olacaktır.

Tabii söz konusu kent İstanbul olduğuna göre bu kadim şehrin genel siluetine özen göstermenin ve bu konudaki gerekli düzenlemelerin yapılmasının da yeni yapılanma döneminin önemli bir parçası olduğunu unutmadan.
Özgür Remi/ İstanbul İki yıllığına kira kontratı ile daire kiralamıştık. Kontrat sona ermeden daireyi boşaltırsak, diğer kiraları ödemek zorunda mıyız 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun'a göre "Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır" şeklindedir. Kural olarak kira süresi dolmadan kiralananı tahliye eden kiracı, takip eden aylara ait kira paralarından sorumludur. Yani kira kontratının bitmesine kaç ay kalmışsa, o kadar aylık kirayı ödemek zorundadır.
Çünkü dairenin ne zaman kiraya verileceği belli değildir. Ev sahibi, bu süre içinde uğrayacağı maddi zarar nedeni ile boş kalan ayların parasını kiracıdan talep edebilir. Daireyi siz boşalttıktan sonra kiracı bulunursa ve ev sahibi bunu kabul ederse sorun çözümlenmiş olur.

Buna göre ev sahibi ile anlaşırsanız sorun ortadan kalkar ve daireyi kira sözleşmesindeki süreniz dolmadan boşaltabilirsiniz, aksi takdirde kiralananın aynı koşullarla yeniden kiralanabileceğine kadar geçecek sürenin kira bedellerinden sorumlusunuz. Bu süre, sizin kira kontratı sürenizin bitmesine kadar da devam eder.

Ali Tarık Kopan/ İstanbul Yıllardır oturduğumuz evimiz, Belediyenin yaptığı plânlarda okul alanında kaldı. Emlak vergisini ödemeli miyiz 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 10. maddesine göre Belediyeler; imar plânlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu plânı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar. Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılır.
Belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşen bu program içinde bulunan alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilir.
Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları aynı süre içinde kamulaştırırlar.

Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur.
İmar programına alınan alanlarda kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisi ödemesi durdurulur.
Kamulaştırmanın yapılması halinde durdurma tarihi ile kamulaştırma tarihi arasında tahakkuk edecek olan emlak vergisi, kamulaştırmayı yapan idare tarafından ödenir.
Kısaca arsanızın içinde kaldığı alan belediyenin 5 yıllık imar programına alındıysa emlak vergisinden muafsınız.
İlgili belediyeye başvurunuz halinde gerekli bilgiyi alırsınız.
Nüsa Uğur/Sabah


Geri Dön