06 / 11 / 2024

Düşük gelirli ailelerin beşte biri gelirlerinin yüzde 40'ından fazlasını konuta harcadı!

Düşük gelirli ailelerin beşte biri gelirlerinin yüzde 40'ından fazlasını konuta harcadı!

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) göre, düşük gelirli haneler, gelirlerinin büyük bir kısmını konut maliyetlerine ayırıyor. 




OECD ülkeleri genelinde, 2022'de gelir dağılımının en alttaki yüzde 40'lık gelir grubunun neredeyse beşte biri, harcanabilir gelirlerinin yüzde 40'ından fazlasını konuta (kira ve ipotek maliyetlerine) harcadı.

KONUT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ AİLELERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

"Konut maliyeti aşırı yükü" OECD ortalamasında 2010 ile 2019 arasında sınırlı iyileşirken, 2019-2022 arasında tersine döndü. 

Düşük gelirli hanelerin yaklaşık yüzde 20'si 2022'de konut maliyetleri nedeniyle aşırı yüklenirken, Türkiye’de de 2010’dan 2019 yılıns kadar görünüm kötüleşti ve 2022’de de iyileşme göstermedi.

Düşük gelirli ailelerin beşte biri gelirlerinin yüzde 40 ından fazlasını konuta harcadı!

SON 4 YILDA GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTA ZORLANAN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR

OECD ülkelerinde, finansal zorlukları olan kişilerin payında orta vadede güçlü düşüşler görülüyor. Ancak ilerlemenin son yıllarda durduğu da göze çarpıyor.

Türkiye için tablo daha farklı oluyor. Geçimini sağlamakta zorluk çeken veya çok zorluk çeken kişilerin yüzdesine bakıldığında Türkiye’de 2010’dan 2019’a iyileşme görülürken, 2023’e dek yeniden kötüleşiyor ve son 4 yılda geçimini sağlamakta zorlananların en çok arttığı ülkelerde başı çekiyor.

5 ÖĞRENCİDEN BİRİ AÇ!

2022'de OECD ülkelerindeki 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 8'i, geçmiş 30 gün içinde, yiyecek satın almak için yeterli parası olmadığı için haftada en az bir gün yemek yemediklerini bildirdi.

Gıda güvensizliği, öğrencilerin yalnızca fiziksel sağlıklarını değil, aynı zamanda okul performanslarını, eğitim fırsatlarını ve genel yaşam kalitelerini de olumsuz etkiliyor.

Yeterli parası olmadığı için son 30 gün içinde haftada en az bir gün yemek yemediğini bildiren 15 yaşındaki öğrencilerin yüzdesinde Türkiye ilk sıra geliyor ve neredeyse 5 öğrenciden biri aç kaldığını belirtiyor.

HAYAT NASIL?

OECD verilerine göre, Türkiye, gençlerin okula aç gitmesi ve hiçbir alanda yer almaması konusunda lider olurken, gelir eşitsizliğinde de üst sıralarda yer alarak yaşam memnuniyeti verilerinde görülüyor.

Türkiye’de insanların birbirine olan güven duygusundaki dalgalanma ilginç bir tablo oluşturuyor. OECD’nin “Hayat nasıl?” sorusuna, Türkiye geleneksel şekilde “yuvarlanıp gidiyoruz” şeklinde bir yanıt veriliyor. 

Kiralar son dönemde yine artıyor! Peki vatandaşlar ve ev sahipleri ne diyor? 

Yeni kira sözleşmesi yapacaklar dikkat: Aşama aşama e-Devlet'ten kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Kira artışları için çözüm önerisi Ekonomist Barış Soydan'dan geldi! Sadece yüksek faizle kiralar düşmez!

Geri Dön