28 / 04 / 2024

Düzce'de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

Düzce'de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

Son 25 senede 3 büyük deprem yaşayan ve konut stokunun yüzde 80'i yenilenen Düzce'de, kentsel dönüşüm için 8 bölge tespit edilerek, strateji belgeleri düzenlendi.



17 Ağustos 1999 yılında 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi ile yıkıma uğrayan, o dönem Bolu'nun ilçesi olan Düzce, depreminin üzerinden 3 ay geçmeden 12 Kasım'da 7,2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldı. 

Merkez üssü Düzce olan depremde 763 kişi öldü. Marmara Depremi ile yaşamını yitirenlerin sayısı ise 1100'ü geçti. Her iki depremde toplam 4 bin 948 kişi ise yaralandı.

12 Kasım'daki depremde 40 bin 944 hafif, 26 bin 704 ağır, 37 bin 825 orta hasarlı yapı tespit edilen kentte, dönemin hükümeti tarafından 9 Aralık 1999 yılında alınan kararla il statüsüne kavuşmasıyla yaralarını hızla sarmaya başladı.

Kentte en son 23 Kasım 2022'de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremde herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve yıkılan bina bulunmadı.

Depremlerden sonra "deprem dirençli kent" oluşturma hedefiyle risk taşımayan bölgelerde inşa edilen kalıcı konutlar ve zaman içerisinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Düzce'de yapı stokunun yaklaşık yüzde 80'i yenilendi.

Düzce de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

KENTESEL DÖNÜŞÜM İÇİN 8 BÖLGE TESPİT EDİLDİ

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, tamamına yakını yenilenen yapı stoku sayesinde geçen sene kasım ayında yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremde kentte büyük bir yıkım ve can kaybı yaşanmadığını ifade etti.

Bundan sonraki süreçte kentsel dönüşüm için 8 bölge tespit edildiğini ve strateji belgelerinin hazırlandığını söyleyen Özlü, önümüzdeki günlerde eski sanayi çarşısının bulunduğu Kültür Mahallesi ve Şerefiye Mahallesi başta olmak üzere, sonrasında da diğer mahallelerde kentsel dönüşüme önem vereceğini bildirdi.

Düzce de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

Kentsel dönüşümü kolaylaştırmak ve teşvik etmek için özel bir kanun çıkarılması gerektiğine vurgulayan Özlü, 024 yerel seçimlerinde AK Parti'nin en önemli seçim söylemlerinden birinin büyük ölçekli, bölge bazlı kentsel dönüşüm projelerinin olacağının altını çizdi. Özlü, "Başta İstanbul ve  İzmir  olmak üzere deprem riski olan ve depreme karşı sağlam yapılar inşa edilmesi gerekli şehirlerimizde inşallah bunları başlatacağız." diye konuştu.

Özlü, 17 Ağustos ve devamında 12 Kasım depreminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, bu depremlerden sonra yönetmeliklerde yenilenme ve düzenlemeler yapıldığını bildirdi.

İnşa ettikleri yapıların yeni yönetmeliklere uygun, depreme dayanıklı konutlar olduğunun altını çizen Özlü, "Önümüzdeki yıllarda kalan eski konut stokumuzu da yenileyerek Düzce'yi her bakımdan depreme ve doğal afetlere dayanıklı bir şehir haline getireceğiz." ifadesini kullandı.

Düzce de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE JAPONYA ROL MODEL ALINACAK

Özlü, bundan sonraki kentsel dönüşüm kapsamında Japonya'yı rol model almak istediklerini dile getirerek, Japonya'nın deprem ülkesi olduğunu ancak çok sayıda depreme rağmen kimsenin hayatını kaybetmediğini söyledi.

Düzce'yi Japonya gibi depreme karşı dayanıklı, sağlam bir şehir olarak inşa edeceğiz diye belirten ÖZlü, Düzce'yi "deprem şehri" yakıştırmasından kurtarmak istediklerinin altını çizdi.

İstanbul'un batısına ilk metro geliyor! Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı için start verildi!

İstanbul’da tam 1.500 bina durduğu yerde yıkılabilir! 


Geri Dön