Düzenleme ortaklık payı kesintisi!
Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan alanları sağlamanın zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tesbit edilen karşılığı bedele deniyor. Peki, düzenleme ortaklık payı kesintisi nedir?
Düzenleme ortaklık payı kesintisi!
Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tâbi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden % 35`e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tesbit edilen karşılığı bedel olarak tanımlanıyor.
Düzenleme ortaklık payı hesabının nasıl yapılması gerektiği esasları, İmar Kanunu 18. madde uygulama yönetmeliğinde yer alıyor.
Yönetmelikte yer alan esaslara göre; Düzenleme Ortaklık Payı Oranı ise Bir düzenleme sahasında tesbit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçüm miktarına oranını ifade ediyor.
Düzenleme Sırasında Korunacak Yapılar
İmar veya kadastro parselleri üzerine inşa edilmiş ve düzenleme sırasında, plan ve mevzuata göre muhafazasında mahzur bulunmayan bir yapı bir mimar parseli içinde bırakılabilir.
Bu gibi yapıların bulunduğu parsellerin yol, meydan, otopark ve yeşil saha gibi yerlere giren kısımları ile bitişiğinde düzgün imar parseli teşkil etmek için bahçelerinden gerekli miktar ifraz edilerek düzenleme ortaklık payı olarak alınır. Alınacak miktar düzenleme ortaklık payından fazla ise kamulaştırma ile alınabilir.
İmar Kanunu 18. madde uygulama yönetmeliği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com