23 / 12 / 2024

Düzenleme ortaklık payı ne kadardır?

Düzenleme ortaklık payı ne kadardır?

Uygulama nedeniyle meydana gelen değer artışına karşılık, uygulamaya tabi parsellerden yüzölçümleri oranında düzenleme ortaklık payı kesiliyor. Peki, düzenleme ortaklık payı ne kadardır?



Düzenleme ortaklık payı ne kadardır?


3194 sayılı İmar Yasasının 18 inci maddesi uygulamasında; uygulama nedeniyle meydana gelen değer artışına karşılık, uygulamaya tabi parsellerden  yüzölçümleri oranında düzenleme ortaklık payı kesiliyor.


Düzenleme oranı en fazla yüzde 40’tır. Düzenleme ortaklık payı  kesilerek oluşturulan tesisler başka amaçla kullanılamıyor. Düzenleme ortaklık payı kesilen bir parselden ikinci bir kesinti yapılamıyor. Uygulamaya tabi parsellerde daha önce yapılmış bedelsiz terk varsa, Düzenleme ortaklık payı hesabında bu terk de dikkate alınıyor. Düzenleme ortaklık payı oranı yüzde 40’tan fazla çıkarsa, fazlalık kamulaştırma ile gideriliyor.


Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tâbi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden yüzde 35`e kadar düşülebilen miktar veya zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tesbit edilen karşılık bedeline düzenleme ortaklık payı deniyor.


Düzenleme ortaklık payı oranı ve kamulaştırılacak alan tutarı şu şekilde hesaplanır; Düzenleme ortaklık payı oranı, umumi hizmetlere ayrılan miktarın, düzenleme ortaklık payı alınacak parsellerin düzenlemeye giren miktarları toplamına bölünmek suretiyle bulunuyor.  Düzenlemeye giren miktar, bu parsellerin tapu senedi alanında düzenlemeye girmeyen ve bağışlanan alanların çıkarılması ile bulunuyor. 

 

Bu oran % 35`ten fazla çıktığı takdirde; kamulaştırılması gereken alan, umumi hizmetlere ayrılan alandan, düzenlemeye giren parsel alanları toplamının % 35`inin çıkarılması ile bulunan farkın 100 ile çarpılıp 65`e bölünmesiyle bulunuyor. 


Arsa ifraz harcı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön