02 / 05 / 2024

Arsa ifraz harcı 2015!

Arsa ifraz harcı 2015!

Arsa ifraz işlemleri harca tabi tutuluyor. İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. İşte, arsa ifraz harcı 2015!



Arsa ifraz harcı 2015!

İfraz (ayırma); tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi olarak biliniyor. Bir tapu işlemi olması dolayısıyla ifraz işlemi sıkı şekil şartlarına bağlanıyor. Buna göre ifraz işleminin geçerli olabilmesi için aşağıdaki belgeler isteniliyor;


1- İfraz için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım (kadastro görmeyen yerlerde 2 takım) dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,


2- Taraf/tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. kimlik ve vergi numarası,


3- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge,


4- Gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.


İfraz işlemleri harca tabi tutuluyor. Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarife’nin 6-a bölümüne göre; ifraza konu edilen gayrimenkulün genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca ifraz işlemlerinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. Bu  ücret her yevmiye için bir adet tahsil ediliyor. 


İşlemin mali yönü!

1) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


2) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


3) Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)


Arsa ayırma işlemi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön