22 / 11 / 2024
fuzul

Tapu ifraz harcı 2015 oranları!

Tapu ifraz harcı 2015 oranları!

Tek parselden oluşan arsanın birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine tapu ifrazı deniyor. İfraz işlemi için ifraz harcının ödenmesi gerekiyor. İşte, tapu ifraz harcı 2015 oranları!




Tapu ifraz harcı 2015 oranları!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz işlemi deniyor. Zaten ifrazın sözlük anlamı da ayırmak anlamına geliyor. 


 İmar kanununun 15. ve 16. maddeleri İfraz ve Tevhid ana başlığı altında düzenlenmiş olarak biliniyor.  İmar kanunun 15. maddesi “ İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmez.”


“İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin bu planlara uygun olması şarttır.”


Bu hükümler kapsamında parselasyon niteliğinde olan ifraz işlemini yapabilmek için imar parselleri oluşturulurken ( parselasyon haritaları düzenlenirken) parseller içinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark, çocuklar için spor alanları cami, karakol,okul gibi kamu hizmetlerine ayrılan yerlerin açıkça gösterilmesi ve bu alanların kamuya terk edilmesi gerekiyor. İfraz ve tevhidin imar planlarına uygun yapılması gerekiyor. 


İfraz işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye istenen evrakler ile birlikte yıl içerisinde belirlenen tapu infraz harcının ödenmesi gerekiyor. İşte, tapu ifraz harcı 2015 oranları!


Tapu ifraz harcı 2015!

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)


Tapu tevhid işlemleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön