29 / 04 / 2024

Tapu tevhid işlemleri!

Tapu tevhid işlemleri!

Zıddı bir ifraz işlemi olarak karşımıza çıkan tapu tevhid işlemi başka bir deyişle tapu birleştirme işlemi olarak ifade ediliyor. Peki, tapu tevhid işlemleri nelerdir?



Tapu tevhid işlemleri!

Tapu tevhid işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Tevhit işlemi başka bir deyişle tapu birleştirme işlemi olarak ifade ediliyor. 


Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında yer alan tevhid işlemi, birden çok parselde yer alan gayrimenkullerin tek parsel üzerinde birleştirilmesi işlemine deniyor. 


Bu işlemin yapılabilmesi için, tevhit işlemi yapılacak olan taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu oluyor. 


Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne gerekli belgelerle başvuru yapılması gerekiyor. Tapu tevhid işlemleri için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.  İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor. 


Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön