29 / 04 / 2024

Düzenli vergi ödeyene yeşil pasaport verilecek!

Düzenli vergi ödeyene yeşil pasaport verilecek!

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergisini düzenli ödeyen iş adamlarına yeşil pasaport verilmesinin gündemde olduğunu belirterek, "Düzenli vergi ödeyen ile ödemeyen arasında bir fark olması gerekir" dedi.



Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergisini düzenli ödeyen iş adamlarına yeşil pasaport verilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Düzenli vergi ödeyen ile ödemeyen arasında bir fark olması gerektiğini belirten Kızılot, vergi affının vergisini ödeyen dürüst vatandaş için olumsuz bir durum olduğunu belirtti. 


Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Sheraton Otel'de İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (İMSİAD) düzenlediği panelde Bursalı girişimcilerle bir araya geldi. Panelde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği vergi affından beklentilerini anlatan Kızılot, yasanın düzenli vergi ödeyen vatandaşı da memnun etmesi gerektiğini söyledi. 

Kızılot, "Vergisini ödeyenlere de indirim yapılmalı. Vergi ödememeyi alışkanlık haline getirenler var. Ona yapılacak indirim ile ilk kez bu durumu yaşayan arasında farklılık olmalı. Aynı şekilde vergisini düzenli olarak ödeyen, istihdam sağlayan ve Türk ekonomisine katkı koyan insanlar var. Bunlara da yeşil pasaport verilebilmeli. Kamuda 3. derece dahil, neredeyse herkese yeşil pasaport veriliyor. Bu önceliğin, vergisini düzenli olarak ödeyen iş adamlarına da verilmesinde fayda var. Benim beklentim, bu önceliğin sözünü ettiğim tür iş adamlarına verileceği yönünde" dedi. 


Vergi affında yer alacak düzenlemeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Borçlu kişinin ana parası silinmiyor, faizleri siliniyor. Enflasyona göre düşük oranlı bir faiz uygulanıyor. Düzenleme, ağırlıklı olarak ödenmeyen vergi borçlarını ve sigorta primlerini kapsıyor. Onun dışında 120 liraya kadar olan çeşitli idari vergileri kapsıyor. 23 milyon vatandaşı ilgilendiren emlak vergisi de, meclis komisyonunca gündeme alındı. Bir de işletmesinde, gerçek dışı nakit parası olanlar veya şirketten borç para çekenler var. Onlara da 'yüzde 3'ü öde kurtul' deniliyor. Bunların haricinde bazı eksiklikler de yok değil. Örneğin, matrah artırma eksik. Bunun dışında vergi mahkemelerinde, Danıştay'da uzlaşmada olan ihtilaflı dosyalar var. Genellikle bunlar açtıkları davaların yüzde 80'ini kazanıyor. Onların da bu kapsama alınması bir bütünlük sağlayabilir" diye konuştu Borçların ödenmesi için pek çok taksit imkanı sunulduğuna dikkat çeken Şükrü Kızılot, "Af olayında tam ödemek de şart değil. İsteyen 12 ayda isteyen, 24 ayda, isteyen 36 ayda, 2'şer ay ara ile taksitler halinde ödeyebilecek. En uzun vade 18 ay oluyor. Ama 2'şer ay arayla ödediği için 36 ay oluyor. Yılda 2'den fazla taksit ödemeyenler haklarını kaybediyorlar" ifadelerini kullandı. 



'Yeni Tüketici Yasası inşaat sektörünü olumsuz etkileyecek' 



Prof. Dr. Sukru Kızılot, inşaat sektörünün meselelerine de değindi. Kızılot, 28 Mayıs 2014'ten itibaren yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu ile birlikte konut satısında uygulanan "devir teslim tarihine kadar masraf ve yüzde 2'lık bir faiz ile sözleşmeden dönme" hakkının, inşaat sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini one surdu. İnşaat sektörünün Tuk ekonomisinin can damarlarından bırı olduğuna dikkat çeken Sukru Kızılot, "Bu madde bana gore cok kritik. Adeta inşaat sektörüne konulmuş bir dinamit gibi. Mesela bir bankadan butun müşterilerin paralarını çektiğini duşunun. 0 banka bir gun dayanamaz, iflas eder. Aynı sey inşaat sektörü ıcın de geçerlidir. Bu maddenin kısa zamanda mercek altına alınması gerekiyor. İnşaat sektörünün Turk ekonomisinin lokomotifi olduğu ve ekonomideki payının 3'te 1 gibi yüksek bir oran olduğu düşünüldüğünde durumun vahametini daha net görebiliriz" dedi. 


Hürses


Geri Dön