28 / 04 / 2024

Düzenli vergi ödeyen iş adamlarına Yeşil Pasaport müjdesi!

Düzenli vergi ödeyen iş adamlarına Yeşil Pasaport müjdesi!

Düzenli vergi ödeyen ile ödemeyen arasında bir fark olması gerektiğini belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergi affının vergisini ödeyen dürüst vatandaş için olumsuz bir durum olduğunu belirtti...



Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergisini düzenli ödeyen iş adamlarına yeşil pasaport verilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Düzenli vergi ödeyen ile ödemeyen arasında bir fark olması gerektiğini belirten Kızılot, vergi affının vergisini ödeyen dürüst vatandaş için olumsuz bir durum olduğunu belirtti. 


Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Sheraton Otel de İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği nin (İMSİAD) düzenlediği panelde Bursalı girişimcilerle bir araya geldi. Panelde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği vergi affından beklentilerini anlatan Kızılot, yasanın düzenli vergi ödeyen vatandaşı da memnun etmesi gerektiğini söyledi. Kızılot, "Vergisini ödeyenlere de indirim yapılmalı. Vergi ödememeyi alışkanlık haline getirenler var. Ona yapılacak indirim ile ilk kez bu durumu yaşayan arasında farklılık olmalı. Aynı şekilde vergisini düzenli olarak ödeyen, istihdam sağlayan ve Türk ekonomisine katkı koyan insanlar var. Bunlara da yeşil pasaport verilebilmeli. Kamuda 3. derece dahil, neredeyse herkese yeşil pasaport veriliyor. Bu önceliğin, vergisini düzenli olarak ödeyen iş adamlarına da verilmesinde fayda var. Benim beklentim, bu önceliğin sözünü ettiğim tür iş adamlarına verileceği yönünde" dedi. 


Vergi affında yer alacak düzenlemeler hakkında bilgi veren Şükrü Kızılot, "Borçlu kişinin ana parası silinmiyor, faizleri siliniyor. Enflasyona göre düşük oranlı bir faiz uygulanıyor. 

Düzenleme, ağırlıklı olarak ödenmeyen vergi borçlarını ve sigorta primlerini kapsıyor. Onun dışında 120 liraya kadar olan çeşitli idari vergileri kapsıyor. 


23 milyon vatandaşı ilgilendiren emlak vergisi de, meclis komisyonunca gündeme alındı. Bir de işletmesinde, gerçek dışı nakit parası olanlar veya şirketten borç para çekenler var. Onlara da "yüzde 3'ü öde kurtul' deniliyor. Bunların haricinde bazı eksiklikler de yok değil. Örneğin, matrah artırma eksik. 

Bunun dışında vergi mahkemelerinde, Danıştay'da uzlaşmada olan ihtilaflı dosyalar var. Genellikle bunlar açtıkları davaların yüzde 80'ini kazanıyor. Onların da bu kapsama alınması bir bütünlük sağlayabilir" diye konuştu vergi borçlarına büyük taksit Borçların ödenmesi için pek çok taksit imkanı sunulduğuna dikkat çeken Kızılot, "Af olayında tam ödemek de şart değil. İsteyen 12 ayda isteyen, 24 ayda, isteyen 36 ayda, 2'şer ay ara ile taksitler halinde ödeyebilecek. En uzun vade 18 ay oluyor. Ama 2'şer ay arayla ödediği için 36 ay oluyor. Yılda 2'den fazla taksit ödemeyenler haklarını kaybediyorlar" ifadelerini kullandı. 


Yeni tüketici yasası inşaat sektörünün dibine konulmuş bir dinamit" Prof. Dr. Şükrü Kızılot, inşaat sektörünün meselelerine de değindi. Kızılot, 28 Mayıs 2014'ten itibaren yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu ile birlikte konut satışında uygulanan "devir teslim tarihine kadar masraf ve yüzde 2'lik bir faiz ile sözleşmeden dönme" hakkının, inşaat sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini öne sürdü. İnşaat sektörünün Tük ekonomisinin can damarlarından biri olduğuna dikkat çeken Şükrü Kızılot, "Bu madde bana göre çok kritik. Adeta inşaat sektörüne konulmuş bir dinamit gibi. 

Mesela bir bankadan bütün müşterilerin paralarını çektiğini düşünün. O banka bir gün dayanamaz, iflas eder. Aynı şey inşaat sektörü için de geçerlidir. 


Bu maddenin kısa zamanda mercek altına alınması gerekiyor. 

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğu ve ekonomideki payının 3'te 1 gibi yüksek bir oran olduğu düşünüldüğünde durumun vahametini daha net görebiliriz" dedi.



Adana Ekspres 


Geri Dön