23 / 11 / 2024

DYO, Mısır'da inşaat boyaları üretimine başlayacak!

DYO, Mısır'da inşaat boyaları üretimine başlayacak!

Dyo Boya Fabrikaları Genel Müdürü Serdar Oran, inşaat sektörünün durgunluk yaşadığı 2014 yılında, firmalarının satışlarını yüzde 20, kârını ise yüzde 55 artırdığını söyledi.




Yeni dönemde iç ve dış pazar dengesini koruyarak, büyüme hedeflediklerinin altını çizen Serdar Oran, yurtiçinde  İzmir  Çiğli, Dilovası ve Turgutlu'daki tesislerinin yanı sıra yurtdışında da Rusya ve Mısır'da üretim yaptıklarını söyledi. Bu yıl Mısır'daki fabrikalarında oto tamir ve mobilya boyalarına ek olarak inşaat boyası imalatına da başlayacaklarını açıklayan Oran, yurtdışı büyüme stratejilerini 'yerinde üretim' anlayışıyla şekillendirdiklerinin altını çizdi. Oran, bu kapsamda Mısır ve Rusya'yı bölgesel büyümenin merkezi olarak konumlandırdıklarını ifade etti. 



Boya sektörünün alt dallarında da faaliyet gösterdiklerini dile getiren Serdar Oran, inşaat boyaları ve ısı yalıtım sistemleri ile sanayi, mobilya, oto tamir, deniz, toz boya, bobin boyaları gibi farklı ürün gruplarında üretim yaptıklarını anlattı. İnşaat sektöründe DYO ve Casati markaları, ısı yalıtım pazarında Klimatherm ve mobilya boyalarında ise Dewilux markaları ile hizmet verdiklerini hatırlatan Oran, yıllık yaklaşık 160 bin ton üretim yaptıklarını kaydetti. Geçen yıl hedefledikleri büyüme rakamlarını geçtiklerine dikkat çeken Oran, "Son beş yılda olduğu gibi 2014 yüını da hedeflerimizin üzerinde bir büyüme ve kârlılık ile kapattık. Boya sektöründe pazarın daraldığı ve büyüme oranlarının düştüğü bir ortamda satışlarımızı yaklaşık yüzde 20, kârımızı ise yüzde 55 artırmayı başardık" dedi. 




"Mısır ve Rusya'yı bölgesel büyümenin merkezi görüyoruz" 

Bu yılki hedeflerinin de büyümeyi sürdürmek ve çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmak olacağını ifade eden Serdar Oran, şöyle devam etti: "DYO ve Dewilux markalarımızla 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ancak yurtdışı büyüme stratejimiz yerinde üretimin avantajını kullanmak üzerine kurulu. Rusya ve Mısır'daki yatırımlarımızla da bu avantajı kullanmak istiyoruz." Mısır ve Rusya'yı bölgesel büyümenin merkezi olarak konumlandırdıklarını ifade eden Oran, "Mısır'da geçen yıl yaptığımız yatırımlar sonucu oto tamir ve mobilya boyalarına ek olarak inşaat boyaları üretimine de başlayacağız" diye konuştu. 



"Toz ve bobin boyasına yatırım kararı aldık" 

DYO'nun yatırım çalışmaları hakkında da bilgi veren Serdar Oran, toz boya ve bobin boyaları olmak üzere iki yeni sektöre yatırım kararı aldıklarım ve bu doğrultuda 28 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. 2014 yılı başında İzmir Çiğli fabrikasında bobin boyaları üretim tesisi, nisan ayında ise Turgutlu toz boya fabrikasının açılışını yaptıklarını anlatan Oran, "Turgutlu OSB'de 10 bin metrekarelik alana kurulu toz boya fabrikamız için önümüzdeki iki yıllık süreçte yatırımlar devam edecek" dedi. 




Sektörün başlıca sorunları arasında hammaddede yüzde 70'lere varan ithalata bağımlüık ve kayıt dışı üretimin meydana getirdiği haksız rekabetin öne çıktığını vurgulayan Serdar Oran, "İthalat oranlarının yüksekliği sadece boyanın ya da kimya sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin çözmek zorunda olduğu önemli sorunlardan biri. Türkiye'nin ithalatındaki en büyük kalemleri hammadde ve yarı mamuller oluşturuyor" ifadesini kullandı. "Boya üretim hacminin yüzde 10'u kayıt dışı" Sorunlara çözüm önerisi olarak sanayide kullanılan girdilerin, Türkiye'de üretilmesini sağlayacak uygun ortamın oluşturulması ile sorunun ortadan kalkacağı görüşünü düe getiren Oran, "Boya sektöründe kendi reçinesini üretme gücü ve altyapısı bulunan az sayıdaki firmadan biriyiz" dedi. Sektörde yaşanan bir diğer sorunun da kayıt dışı üretim olduğuna değinen Oran, "Boya üretim hacminin yaklaşık yüzde 10'una ulaşan kayıt dışı ve standart dışı üretim, rekabet eşitsizliğine neden oluyor. Kayıt dışı üretim sorununun çözümü, denetimlerin artırılması ve gerekli cezaların verilmesi ile mümkün" görüşünü kaydetti. 



Dünya


Geri Dön