30 / 04 / 2024

e-Devlet’ten başvurusunu eksiksiz yapana 7 bin 232 TL yardım sürprizi! Başvuru ekranı burada!

e-Devlet’ten başvurusunu eksiksiz yapana 7 bin 232 TL yardım sürprizi! Başvuru ekranı burada!

Toplu sözleşme görüşmeleri neticesinde memurların aylıklarına yapılan zam oranı, dul ve yetim maaşına da yansıyacak. Henüz bu ödemelerden yararlanmayan ihtiyaç sahipleri, müracaat koşullarını ve Ocak 2024’te yapılacak zammı sorgulamaya başladı. İşte detaylar...



SGK, 4/A ve 4/B kapsamında gelir ve maaşların alt sınırını belirledi ve bunu da bir yazıyla beraber ilgililere duyurdu. Aynı yazıda hayatını kaybeden sigortalıların hak sahiplerinin 2023 yılı Temmuz ayındaki maaş artış oranlarına da ayrıntılı bir şekilde yer verdi. Buna göre temmuzdan aralık sonuna kadar aylıklar yüzde 25 oranında zamlanacak.

Tabloda, dul ve yetim maaşı alan hak sahiplerinin, aylığın oranına göre minimum alacakları tutarlar yer alıyor. Dikkat edilmesi gereken, emekli aylığının bağlandığı ve sigortalının hayatını kaybettiği tarihe göre hak sahiplerinin, yani dul yetimlerin alacağı ölüm maaşı miktarı da farklılık gösteriyor.

 e-Devlet’ten başvurusunu eksiksiz yapana 7 bin 232 TL yardım sürprizi! Başvuru ekranı burada!

Taban maaşlarda minimum alınacak maaş belirlenen dört tarihe göre değişiyor.

Bu kapsamda, minimum ölüm maaşı 2023’ün Ocak ayında 5 bin 858 liradan, 7 bin 323 liraya yükseldi. Tabi, hisse oranına göre alınacak ölüm maaşı da farklılık gösteriyor.

DUL VE YETİM MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Eşine maaş bağlanması için, vefat tarihinde sigortalının eşi ile kanuni evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine yüzde 50 kadarı; maaşı bağlanmış çocuğu olmayan dul eşine ise yasanın 5’inci maddesinin 1’nci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç yasa çerçevesinde veya yabancı bir ülke mevzuatı doğrultusunda çalışmaması veya kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamış olması durumunda yüzde 75’i oranında maaş bağlanacak.

 e-Devlet’ten başvurusunu eksiksiz yapana 7 bin 232 TL yardım sürprizi! Başvuru ekranı burada!

Ölüm maaş alabilmek amacıyla ölen eşin minimum 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması koşulu bulunuyor. SGK'lı olan kişilerin minimum beş sene sigortası ve 900 gün primi varsa yine aylık bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması halinde maaşta belli oranda kesintiler yapılıyor.

Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca vefat eden eşinin aylığının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı yüksek maaşlı personel alacak! Son başvuru tarihi 11 Eylül! Acele edin!

CarrefourSA’da Xiaomi bluetooth kulaklık 849 TL’ye, Sinbo çay makinesi 799 TL’ye, filtre kahve makinesi 999 TL’ye düştü!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye müjdesi! Hesaplara yatacağı tarih belli oldu!


Geri Dön