10 / 05 / 2024

e-Fatura’da geri sayım başladı!

e-Fatura’da geri sayım başladı!

421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan yaklaşık 25 bine yakın mükellef işletme, içinde bulunduğumuz Aralık ayı sonu itibariyle e-Fatura’ya geçiyor...



Ülkemiz ticaret hayatında, 2014 yılı itibariyle başlayacak olan e-Fatura’ lı döneme sayılı günler kaldı.

421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan yaklaşık 25 bine yakın mükellef işletme, içinde bulunduğumuz Aralık ayı sonu itibariyle e-Fatura’ya geçiyor.  

e-Fatura uygulamalı ticaret hayatına sayılı günler kalmasına rağmen, mükellef işletmelerin yaklaşık yarısı e-Fatura’ya fiilen başladı veya başlamak için hazır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) sitesinde, e-Fatura göndermeye başlaması gereken işletmeler açıklanmaya devam ediyor, mükellef işletmelerin tamamı önümüzdeki günlerde açıklanmış olacak.

 

Eylül’de portali seçen mükellefler, Aralık’ta rotayı özel entegratörlere çevirdi 

 

e-Fatura’ya geçmeye sayılı günler kala, mükellef işletmelerde çalışmaların hız kazandığını kaydeden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ e-Dönüşüm Kanal Yöneticisi Volkan Şahin, şunları söyledi:

“Eylül ayında yapılan başvuruda ağırlıklı olarak Portal uygulamasını seçen e-Fatura mükellefi olan işletmeler, canlı kullanımda geçtikten sonra, özel entegratörlerin sağladığı avantajları daha net görmeye başladıklarından, ‘özel entegratörleri’ ile çalışmayı tercih ediyor. Diğer bir değişle, Eylül ayında portali seçen mükellefler, Aralık ayında rotayı özel entegratörlere çevirdi”dedi.

 

23 entegratörden, 8 entegratörün

‘Mali Mühür Uyum Değerlendirme’ onayı var

 

Bazı e-Fatura özel entegratörlerinin, henüz ‘saklama hizmeti verme izni’ ile ‘mali mühür’ onayına sahip olmadığına işaret eden Volkan Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

“İşletmeler, özel entegratör ile işbirliği imzalamadan, entegratörün TÜBİTAK kamu sertifikasyon merkezi tarafından Mali Mühür Uyum Değerlendirmesi onayına dikkat etmesi gerekiyor. TÜBİTAK kamu sertifikasyon merkez testlerinden geçen ve ‘Mali Mühür uyum değerlendirme raporu’ alan Uyumsoft’un da aralarında bulunduğu sadece 8 özel entegratör firma bulunuyor. Diğer özel entegratörler imza doğrulama ve oluşturma testlerini geçemedi. Nitekim şuan, 23 tane özel entegratör firma var, bu firmalardan 18 tanesinin saklama hizmeti verme izni ve 8 tanesinin Mali Mühür onayı mevcuttur. Mükellef işletmeler, ‘Mali Mühür Uyum Değerlendirme Raporu’nu, TÜBİTAK Kamu sertifikasyon merkezine ait internet sitesinden takip edebilirler” diye konuştu.

 

Uyumsoft, e-Fatura entegratörlüğü verecek lider kurumdur

 

Uyumsoft’un, e-Fatura özel entegratörlük hizmeti verecek lider kurum olduğunu ifade eden Volkan Şahin, şunları açıkladı:

“Saklama hizmeti izni ile TÜBİTAK Mali Mühür onayı almış olan Uyumsoft A.Ş, e-Fatura entegratörleri arasında lider kurumdur. Aynı zamanda, Portal ve doğrudan entegrasyon hizmetlerini de sunuyoruz. 17 senelik bilgi birikimi ve tecrübemizin yanında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS), Hal Kayıt Sistemi (HKS) ile Bilim Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı Ar-Ge Portalı projelerini başarıyla yürütüyoruz ve ülkemizin e-Dönüşüm projelerinin merkezinde yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

 



Geri Dön