E-ihracatta dudak uçuklatan rakamlar! 2023’te rekor kıracak
Türkiye’den farklı ülkelere çevrimiçi kanallardan ürün ve hizmet satışında sürdürülebilir bir ivme hakim olmaya başladı. Başta KOBİ’ler olmak üzere global pazarlara açılmak isteyen şirketler, 2022’de e-ihracatta beklentilerin üzerinde bir talep gösterdi
Geleneksel ihracattan farklı olarak, e-ihracat veya mikro ihracat yoluyla perakende ürünlerini global pazarlara satan Türk satıcılar, e-ihracattaki fırsatlardan yararlanmanın yollarını arıyor. Başta KOBİ’ler olmak üzere global pazarlara açılmak isteyen şirketler, 2022’de e-ihracatta beklentilerin üzerinde bir talep gösterdi. 2023’te ise, e-ihracatta rekor kırılması bekleniyor. Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) Başkanı Fehmi Darbay, “Özellikle KOBİ’ler e-ihracatta rekorlar kıracaktır. E-ihracatta alınacak çok uzun bir yol ve çok büyük bir potansiyel var” ifadelerini kullandı. Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ ise, Türkiye’nin e-ihracat için stratejik bir konumda olduğunu vurguladı.
E-ticaret ve e-ihracat odaklı hizmetleri ile bilinen ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Logi3PL E-Ticaret ve İş Geliştirme Müdürü Fehmi Darbay ile Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ, 2023’te e-ticaret ve e-ihracattaki beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İşte detaylar...
“E-İHRACAT TÜM SEKTÖRLERİN GÜNDEMİNDE”
ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye’de 2022’de e-ticaret hacminin 650 milyar TL’yi aşmasının öngörüldüğünü söyleyerek, “Bu rakam tesadüf değil. Tüketiciler, e-ticaretin konforuna alıştı. Çünkü e-ticaret, alışverişte tüketicilere büyük bir konfor alanı yarattı. Tüketiciler, bu konfordan vazgeçmeyecek ve önümüzdeki yıllarda e-ticaret konforunda yeni gelişmelere şahit olacağız” dedi. “E-ihracat da bu gelişmelerden vareste değil!” diyen ELİDER Başkanı Darbay, “E-ihracat, bireysel satıcılarından KOBİ’lere kadar neredeyse tüm satıcıların ve sektörlerin gündeminde” dedi.
“TİCARET BAKANLIĞI E-İHRACAT İÇİN YOĞUN MESAİ YAPIYOR”
Darbay, sözlerine şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığı, e-ihracat için yoğun mesai harcıyor. E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Sayın Hasan Önal, sektörün ihtiyaçlarına ve problemlerine yönelik çok önemli projelere imza attı, ihtiyaçlara uygun çözümler geliştirdi. Örneğin; önceki aylarda yeni e-ihracat destekleri açıklandı. Bu desteklerde Sayın Hasan Önal’ın çok önemli destekleri var. Bu katkılar içinde depo kira ve sipariş karşılama (fulfillment) destekleri önemli bir adım. Bunun dışında tanıtım desteğinden pazaryeri entegrasyon desteğine kadar pek çok yeni e-ihracat desteği geldi. Bütün bunlar, sektörün beklediği ve ekosisteme ivme kazandıracak adımlar.”
“E-İHRACAT DESTEKLERİ 80 MİLYON LİRAYI AŞIYOR”
Yeni e-ihracat destekleri kapsamında, uçtan uca e-ihracat hizmetleri sunan ortaklıklara veya şirketlere “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü verileceğini de belirten Darbay, “Yeni desteklerinden e-ticaret şirketlerinden pazaryerlerine kadar e-ihracata odaklanan şirketler yararlanabiliyor. Bu desteklerde telaffuz edilen rakamlar 80 milyon lirayı aşıyor. 2023 yılı için güncellenen e-ihracat destekleri üst sınırlarına göre; şirketler 27 milyon TL’ye B2B platformları 7.2 milyon TL’ye, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları 81.4 milyon TL’ye kadar farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamlar, özellikle KOBİ’lerin e-ihracata başlaması ya da mevcut e-ihracat operasyonlarını geliştirmeleri açısından büyük bir fırsat olarak görülebilir” dedi.
Altın için dehşete düşürecek fiyatı verdi ve ekledi: Önümüzdeki 5-6 aylık dönemde...
Aile Bakanlığı resmen duyurdu! Başvuru yapanlara 4 bin TL’