30 / 04 / 2024

E7 Grubu Nijerya'ya doğalgaz santrali kuracak!

E7 Grubu Nijerya'ya doğalgaz santrali kuracak!

TUSKON’un ticaret köprüsünde Nijeryalı bir şirketle anlaşan E7 Grubu, Türkiye’deki kullanılmış doğalgaz santrallerini sökerek bu ülkede yeniden kuracak. E7 Grup CEO’su Ersin Aydeniz, “Nijerya, fırsatlarla dolu.” dedi.




Dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı Nijerya, elektrik sıkıntısı çeken bir ülke. TUSKON’un ticaret köprüsünde Nijeryalı bir şirketle anlaşan E7 Grubu, Türkiye’deki kullanılmış doğalgaz santrallerini sökerek bu ülkede yeniden kuracak. E7 Grup CEO’su Ersin Aydeniz, “Nijerya, fırsatlarla dolu.” dedi.


Türkiye’nin Afrika ile kurduğu ticaret köprüleri Türk şirketlerinin Afrika’ya yatırım yapmasını sağladı. İstanbul merkezli E7 Grup da 180 milyon nüfuslu ülkesi Nijerya’da enerji alanında yatırımlar için kolları sıvadı. E7 Grup CEO’su Ersin Aydeniz, Türkiye’de kapanmak üzere olan doğalgaz santrallerini sökerek Nijerya’da yeniden işletmeye alacaklarını söyledi. Aydeniz, “Amacımız, kendi yatırımlarımızın yanı sıra doğalgazla elektrik üretimi yapan Türk şirketlerinin Nijerya’ya gelmesi için rehber olmak.” dedi. Büyük bir elektrik açığı bulunan Nijerya’nın bu eksikliğini gidermek için santrallere bedava doğalgaz verdiğini belirten Aydeniz, “Ülkede ayrıca büyük ama işletilmeyen petrol ve kömür yatakları da var.” diye konuştu. Bir buçuk yıldır Nijerya’da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Aydeniz, asıl yatırım fırsatının enerji alanında olduğunu söyledi. Aydeniz, “Nijerya’da doğalgaz ucuz, elektrik çok pahalı. Bu fırsattan Türk şirketleri faydalanabilir.” dedi. Dünyanın en büyük sekizinci petrol ihracatçısı Nijerya’nın elektrikte yaşadığı sıkıntıları anlatan Aydeniz, halkın aydınlatma için mum, odun, gaz lambası ve jeneratör kullandığını dile getirdi. Nijerya’nın jeneratörlerde kullanmak üzere 13-14 milyar dolarlık motorin ithal ettiğini kaydeden Aydeniz,”Ülkede gelecek 10 yılda her yıl 10 milyar dolarlık enerji yatırımı planlanıyor.” ifadesini kullandı.


Şirket halen EÜAŞ ve özel sektöre bağlı termik santrallerde montaj ve rahabilitasyon hizmeti veriyor. Rus şirketin Mersin Akkuyu’da kuracağı nükleer santralin inşasında yer alacaklarını kaydeden Aydeniz, “Bu yatırım 22 milyar dolar tutarında, burada bize de 4,5 milyar dolarlık iş düşüyor.” dedi. Santral inşaatının yasalar gereği yüzde 35’inin Türkler, yüzde 65’inin ise Ruslar tarafından yapılacağını hatırlatan Aydeniz, “Biz Rusların yapacağı yüzde 65’lik dilime talip olduk ve bununla ilgili Rusya’nın nükleer alanda en büyük şirketi olan Sezan ile ön protokol imzaladık.” dedi.


Ersin Aydeniz, iki yıl önce düzenlenen TUSKON Fuarı’nda Nijeryalı işadamlarıyla ilişki kurduklarını, Nijeryalı Mannah Grup ile birlikte yapı marketi ve inşaat alanında ortak çalışmalar yapma kararı aldıklarını söyledi. Nijerya’da inşaat sektörüne de girdiklerini aktaran Aydeniz, Türk büyükelçiliğinin altı ay önce boşalttığı binayı alıp, yerine 8 milyon dolarlık bir yatırım ile 50 konutluk bir rezidans yapacaklarını söyledi. Bu projeden de 15 milyon dolarlık gelir beklediklerini belirten Aydeniz, “2015’te Afrika’nın diğer ülkelerinde de E7 yapı market ve inşaat alanında faaliyet göstermeye devam edeceğiz.” dedi. İstanbul’da ise 4 ayrı bölgesinde konut projesi başlattıklarının bilgisini veren Aydeniz, “Projelerimizdeki toplam konut sayısı 1000’e, ofis sayısı ise 80’e ulaştı.” dedi.


Zaman



Geri Dön