02 / 05 / 2024

Eco-City'de Türk doğal taşı kullanılacak!

Eco-City'de Türk doğal taşı kullanılacak!

Çin ile Singapur'un birlikte kuracağı, 'dünyanın en büyük ekolojik şehri' unvanını taşıyacak Eco-City'de Türk doğal taşı kullanılacak.



Çin'in Tianjin eyaletinde 300 binden fazla konutun, gökdelenlerin, 10'un üzerinde lüks otelin yer alacağı şehirde 1 milyon kişinin yaşaması planlanıyor. Her şey, çevreye ve insan sağlığına uyumlu olacak. Aralarında Dubai'deki dünya harikası Burj El Arab projesini yapan Singapurlu Keppel'in de bulunduğu yatırımcılar, projede Türk mermeri kullanmaya karar verdi. Egeli doğal taş üreticileri, yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapılması beklenen Eco-City'ye, ilk etapta 2 milyon metrekarelik işlenmiş doğal taş satacak. 10 yılda tamamlanacak proje için toplam satış miktarı 20 milyon metrekareye ulaşacak, bedel ise 1 milyar dolara yaklaşacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Eco-City için Çin heyetinin Denizli'den mermer ve traverten alacağını söyledi. Ayrıca tekstil, bej ve doğal taşlar da satın alınacak.
Zaman/ALİ RIZA KARASU

Basında yer alan diğer haberler:

Yüzyılın projesinde Ege doğaltaşı kullanılacak

Yatırımcılar, Çin'in Tianjin kenti yakınlarında kurulacak dünyanın en büyük ekolojik şehri Ecocity'de Türk doğaltaşı kullanma kararı aldı

Çin ile Singapur'un birlikte gerçekleştireceği ve Çin'in Tianjin kenti yakınlarında kurulacak dünyanın en büyük ekolojik şehri Ecocity'de Türk doğaltaşı kullanılacak. İçinde 300 binden fazla konutun, gökdelenlerin, 10'un üzerinde 5 yıldız ve üzeri otelin yer alacağı ve 1 milyon kişinin yaşayacağı şehirde her şey çevreye ve insan sağlığına uyumlu olacak. Aralarında Dubai'deki dünya harikası Burj El Arab projesini yapan Singapurlu Keppel'in de bulunduğu yatırımcıların, projede Ege'nin doğaltaşını kullanmaya karar verdiği belirtildi. Projede kullanılacak ilk parti doğaltaş, önümüzdeki Mart ayında ihraç edileceği açıklandı. Egeli doğaltaş üreticileri, yaklaşık 20 milyar dolar yatırım yapılması beklenen projede ilk etapta 2 milyon metrekarelik işlenmiş doğaltaş satmayı hedefliyor. 10 yılda bitecek projede satış miktarının 20 milyon metrekareye kadar çıkarılması planlanıyor. Bunun da toplam 1 milyar dolarlık bir ihracat bedeline denk geldiği kaydedildi. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, "Bu proje EXPO'ya 10 basar. Bu projeye mal satarak ihracatımızı hızla artıracağız. Bu proje, Türk mermeri için en iyi tanıtım olacak" dedi.

2009'DA BAŞLANDI

Ecocity projesi için Türk doğaltaşını Türkiye'den ithal edecek olan İzmirli girişimci Cengiz Tığ, projenin iç mimarları Jiffy Qu ve Yao Zheng ile beraber Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret etti. Tığ, yatırıma geçen yıl başlandığını açıkladı. 

Tığ, "30 kilometrekarelik inşaat sahası olacak şehirde 50 bin kişilik stadyum, üniversiteler, okullar, 10 civarında 5 ve 6 yıldızlı otel, gökdelenler, ticaret merkezleri, 300 bin konut yer alacak. Lüks golf merkezleri, 520 kilometrelik yürüyüş yolu yapılacak. Bu nedenle yatırımcılar, granit veya başka bir malzeme yerine Türk doğaltaşı kullanmaya karar verdi. Bu proje seramik, vitrifiye gibi diğer inşaat malzemeleri için de iyi bir pazar fırsatı yaratacak" diye konuştu.

Yeni Asır/SİNAN DOĞAN


Geri Dön