22 / 05 / 2024

Ecrimisilde yüzde 60 indirim gündemde!

Ecrimisilde yüzde 60 indirim gündemde!

5 yıl için 100 milyon TL'lik ecrimisil Bodrumlu turizmcinin yeni kabusu



Devletin özel mülkiyetindeki taşınmaz malların işgali halinde alınan tazminat 'ecrimisil', Bodrumlu turizmcinin korkulu rüyası haline geldi. 5 yıllık boşluktan sonra Kasım 2009'da bir anda 100 milyon TL'lik ecrimisil faturası çıkarılan 500 turizmci, 1 ay içinde ödeme yapmazsa iflasla karşı karşıya gelecek

Devletin özel mülkiyetinde ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların işgali halinde alınan tazminat olarak tanımlanan 'ecrimisil', Kasım 2009'da Bodrumlu turizmcilerin korkulu rüyası haline geldi.

2004 yılına kadar her yıl Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne belediyenin belirlediği emlak değerinin yüzde 5'i oranında ecrimisil ödeyen turizmcilere, bu tarihten Kasım 2009'a kadar geçen 5 yıl süresince herhangi bir ödeme tahahhuku yapılmadı. Bu süre içinde ecrimisille yükümlü tutulmayan turizmciler, Kasım 2009'da bir anda nasıl hesaplandığını anlayamadıkları, 'fahiş oranda' ecrimisillerle karşılaştı. Öyle ki örneğin İçmeler mevkiinde yer alan ve 2004 yılında 18 bin lira ecrimisil ödeyen 2 bin 37 metrekarelik bir turizm tesisine 2009'da tahakkuk eden tutar 970 bin lira oldu.

2 bin liralık borç 250 bin TL

5 yılda toplam 100 milyon TL'lik ecrimisil bedelleriyle karşılaştıklarını açıklayan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, “Antalya gibi bölgelerin 30 katı tutarında ecrimisil çıkarıldı. İflaslarla karşı karşıya kalabiliriz. 1.000 tane kayıtlı turizm tesisi üyemizden 500'ü bu sorunla karşı karşıya” diye konuştu.

5 yıl boyunca tebligat yapılmamasının 'eleman yetersizliği' ile açıklandığını kaydeden Kocadon, şöyle devam etti: “2009'da tahakkuk edilen ecrimisil rakamlarının çok yüksek olması, sadece 5 yıllık borcun tek seferde alınmak istenmesinden kaynaklanmadı. Hem sezonda en fazla 6 ay çalışan turizm tesisleri, 12 ay çalışıyormuş gibi hesaplandı hem de araziler olduğundan büyük gösterildi. Örneğin 2003'te Gümbet'te 1281.6 metrekarelik arsadaki oteli için 2 bin 317 liralık ecrimisil ödeyen bir üyemiz, tesisi en fazla 6 ay çalıştığı halde 365 gün çalışmış gösterilerek 4 yıl 9 ay için 250 bin lira ödemekle yükümlü kılındı. Üstelik arazi metrekaresinin de 3 bin metrekare olduğu iddia edildi.”

Ecrimisilde % 60 indirim gündemde

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Antalya'da turizm örgütlerinin buluştuğu bir toplantıda ecrimisili yüzde 60 indirecek iki seçeneğin konuşulduğunu, ancak çözüm önerileri 1 ay içinde hayata geçirilmezse iflasların başlayacağını vurguladı.

Kocadon, “Çözümlerden biri, ecrimisilin taşınmaz emlak bedelinin yüzde 5'i yerine yüzde 1 oranında alınması. Diğeri ise Kalkınma Bankası'nın 2009 için belirlediği 2.3 lira olan açık alan metrekare birim maliyetinin yüzde 25'i oranında alınması. (2.3xarsa büyüklüğüx% 25) Tahakkuk edilen tutarların da yeniden yapılandırılması planlanıyor. Önlemler 1 ay içinde alınmalı. Emlak değerini ise Ticaret ve Esnaf Odaları ile Emlakçılar Derneği'nin oluşturacağı bir komisyon belirlemeli” diye konuştu.

Muğla'dan AKP'ye oy çıkmadığı İÇİN Mİ?

Tahahhuk eden ecrimisillerin 1 ay içinde ödenmezse vergi borcu olarak görüleceğini ve icraların başlayacağını söyleyen Kocadon, “Muğla'dan AKP'ye oy çıkmadı, sorun bu mu? Bütçe açığını küçücük Bodrum'dan mı çıkarıyorlar?” dedi.
Vatan


Geri Dön