21 / 05 / 2024

Eczacıbaşı yapı ve inşaat sektöründe güçlendi!

Eczacıbaşı yapı ve inşaat sektöründe güçlendi!

Eczacıbaşı özellikle inşaat sektöründeki varlığını güçlendirme stratejisi izliyor....



 Yapı ve inşaatta güçlendi

Eczacıbaşı Topluluğu 2007 yılının ortasında eşdeğer ilaç bölümünün yüzde 75'ini çek Zentiva'ya satarak herkesi şaşırttı. Topluluk satıştan elde ettiği 460 milyon euro'nun da etkisiyle bir dizi satın alma operasyonuna imza attı. Eczacıbaşı özellikle inşaat sektöründeki varlığını güçlendirme stratejisi izlemiş gibi görünüyor. Bu arada finans sektöründe de güçlendiğini söyleyelim.

İnşaat sektöründen başlarsak, topluluk önce Kanyon'un ofis bloğunun yüzde 50 hissesini ortağı İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan alarak tamamına sahip oldu.

Aynı yıl perakende alanında önemli bir adım atarak Villeroy & Boch'un Türkiye'deki saüş ve dağıtımını üstlendi. Ve yine aynı yıl dünyanın en eski ve bilinen seramik markalarından Villeroy & Boch Karo Bölümü'nün yüzde 51 hissesini saün aldı. Bu operasyon 'Eczacıbaşı Topluluğu ilaç sanayisinden çekiliyor mu' sorularına yol açmıştı ki 2008 yılında Eczacıbaşı İlaç Sanayi, nükleer hp alanındaki görüntüleme cihazlarında kullanılan radvo farmasotiklerin imalah, ithalatı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Monrol Nükleer Ürünler'in yüzde 50 hissesini 30 milyon euro'1 satın aldı. An bir yandan da inşaat bölümünde büyümeye devam etti. 1   Topluluk, 2008 yılında Almanlar'ın lüks banyo mobilyaları pazarında Avrupa lideri olan Burgbad'm çoğunluk hisselerini 70.8 milyon euro ödeyerek satın aldı.

Bir yıl sonra, yani 2009'da ise eşdeğer ilaç işindeki kalan yüzde 25 hissesini de Zentiva'ya devrederek bu alandan çıktı.

İnşaatın dışında topluluğun yatırım stratejisinde öncelik tanıdığı diğer bir alan ise finans oldu. Topluluk UBP'nin Eczacıbaşı-UBP Portföy Yönetimi'ndeki yüzde 50'lik hissesini satın aldı. Ve kuruluşun adını Eczacıbaşı Portföy Yönetimi olarak değiştirdi.
BUSSINESS


Geri Dön