28 / 08 / 2024

Emeklilik hayali kuranlar dikkat! Prim gün sayısında değişiklik

Emeklilik hayali kuranlar dikkat! Prim gün sayısında değişiklik

Emeklilik hayali kuran vatandaşlarımız hakkında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Prim gün sayısında değişiklik detayına dikkat.



Ülkemizde emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımız emekli maaşlarını da alarak en azından aylık sabit bir gelirlerinin olmasını istiyor. 

Emeklilik hayali kuran vatandaşlarımız hakkında ise dikkat çeken bir detay aktarıldı. 

Bu değişiklik, küçük esnaf ve çiftçiler için emeklilik yaşını 5 yıl öne çekecek ve Bağ-Kur emeklilik şartlarını Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ile eşitleyecek. Böylece, yaklaşık 1 milyon küçük esnafın erken emekliliği mümkün olacak. Ayrıca, eğer düzenlemenin kapsamı genişletilirse, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında bulunan Bağ-Kur’lular da 7 bin 200 gün primle emekli olabilecek.

DÜŞÜRÜLMESİ PLANLANIYOR

Mevcut emeklilik düzenlemesine göre, Bağ-Kur sigortalılarının emekli olabilmesi için gereken prim gün sayısı 9 bin. Ancak yapılacak yeni düzenleme ile bu süre 7 bin 200 güne çekilecek.

Bu değişiklik, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için emeklilik yaşını 5 yıl öne çekecek. 

Yeni düzenleme, Bağ-Kur emeklilik şartlarını Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ile eşitleyecek. Bu durum, Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik koşullarını SSK sigortalıları ile aynı seviyeye getirecek.

Özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için bu eşitleme, emeklilik yaşını 5 yıl erkene çekme avantajı sağlayacak. 

Eğer düzenlemenin kapsamı genişletilirse, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamındaki Bağ-Kur’lular da bu yeni prim gün sayısı ile emekli olabilecek.

Bu genişletme, EYT’liler için önemli bir fırsat sunacak, çünkü prim gün sayısı düşürülerek emeklilik hakkı elde etme süreci kolaylaştırılacak.

Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, 1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olan Bağ-Kur’lular için prim gün sayısı 9 bin olarak uygulanmaya devam edecek, ancak bu süre 7 bin 200 güne indirilecek.

Emeklilik yaş şartları ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kalacak.

EYT’liler, 9 bin günü doldurmamışlarsa ve 7 bin 200 gün prim ödemişlerse, yeni düzenleme çerçevesinde emekli olabilecekler.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön