27 / 11 / 2024

Edirne 2023 yılını turizmle yakalamak istiyor!

Edirne 2023 yılını turizmle yakalamak istiyor!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ile Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk konuk olduğu programda başkanlar ilin ekonomisini ve yatırım fırsatlarını anlattılar.




Star Medya Grubu'na bağlı 24 Televizyonunun TOBB'un işbirliğiyle hazırladığı 'Konuşan Ekonomi' programı bu kez Edirne'deydi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ile Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk konuk olduğu programda başkanlar ilin ekonomisini ve yatırım fırsatlarıâ nı anlattılar. Başkanlar, Türkiye'nin 2023 yılı hedefine Edirne'nin tarım ve turizmle katkı sağlayacağını ancak bu noktada yeni tesviklerin sağlanması gerektiğini söylediler.  Sanayicinin enerji ve istihdam acısından teşvik beklentisi var OSMANLI'YA başkentlik yapmış bir şehiriz. İlimizin ekonomisi tarıma dayalı. Ciddi tarım arazileri var. İlimizde tanma bağlı olarak yağ, un ve peynir imalathane ve fabrikaları bulunuyor. Özellikle süt ürünleri ve piriç ağırlıklı fabrikalar bulunuyor. Türkiye'nin pirinç üretiminin 70'in buradan sağlanıyor. Tarıma dayalı sanayinin yanında 3-4 tane tekstil fabrikası faaliyette. 


>> İlimizdeki organize sanayi bölgesine yatmmcıları davet ediyoruz. 

OSB'de şu anda 12 tane fabrikamız faaliyet gösteriyor. 14 fabrika ise proje aşamasında. 

5-6 tane de boş arsamız mevcut. Bölgemizin teşvik kapsamına alınması istiyoruz. Çünkü yatırımcıların genellikle enerji ve istihdam teşviki beklentileri var. Bakanlarla konuşuyoruz. Dosyalarımızı hazırladık. Bu bölgeye teşvik bekliyoruz. 

Çünkü sanayi bir şehrin olmazsa olması. OSB'de şu anda 6-7 tane ihracat yapan firmamız var. 

Bu sayıyı çoğaltmamız lazım. Komşular tamire geliyor 


>>Komşu ülkelere dönük protokol imzaladık. Protokol, komşu ülkelerdeki vatandaşlann araçlarını tarım makinelerini Edirne'de tamir ettirme ve onarma imkanı getiriyor. Komşu ülkeler bu konuda Edirne'yi tercih ediyor. Çünkü Avrupa'ya göre tamirat yüzde 20-30 daha ucuz. Bu protokolün ilimize aylık 200 bin Euro getirişi olacak. Bu protokolün Edirne'de yetişmiş ustalara ciddi bir katkısı olacak. 


>>Edime, Floransa'dan sonra ikinci büyük tarihi şehir. Tanmm yanma turizmi de eklemek istiyoruz. Yılda 2 milyon turist alıyoruz. 

Dünya mirasına girmiş Selimiye Camii'miz ve Kırkpınar'ımız var. 

Açık hava müzesi gibiyiz. Edirne'nin her geçen gün turist sayısı artıyor. İstanbul'a yakınlığı önemli. 

2 saatlik bir sürede ulaşılabiliyor. 

2015'te hızlı tren başlarsa bu süre 50 dakikaya düşecek. Böylece Edirne ciddi anlamda turistler tarafından kabul gören bir ili olacak. Edirne'nin tanıtımına biz TSO olarak ciddi katkılarda bulunuyoruz. Osmanlı mutfağı konusunda çalışmalarımız var. Otel yatırımları devam ediyor. Bir 5 yıldızlı bir de 4 yıldızlı otel yatınmı mevcut. Bir iki tane daha beş yıldızlı otel yatırımı daha devam ediyor. 


>> Kırkpmar güreşleri 600 yıllık bir kültür. Kırkpınar 1 ay sürüyor. 

Konserler, etkinlikler, halkoyunlan gibi etkinliklerle Edirne 1 ay şölen havasına bürünüyor. Bu dönemde ciddi bir turist geliyor. 


>>TOBB'un Edirne'ye ciddi katkıları oldu. Sınırdaki 3 kapı TOBB tarafından yenilendi. Bu kapılardan biri de Kapıkule. Bu kapı, kara kapısı olarak Avrupa'da hacim açısından birinci, dünyada ise ikinci. 

İpsala ve Hamzabey kapıları da yenilendi. Şimdi TOBB Pazarkule'yi de yenileyecek. 


>>2023 hedefleri konusunda Edirne olarak ihracatm artması için ciddi çalışmalarımız var. Sanayicileri yönlendiriyoruz. Özellikle kapasite artırma yönünde yön gösteriyoruz. Büyük hedeflerimiz var. KOBİ'ler konusunda da aktifiz. Bu işletmeleri işyerlerinde ziyaret ederek yararlanacakları teşvik imkanlarını anlatıyoruz. 


VİZE SIKINTISI ÇÖZÜLMEK ÜZERE BİR

Yunanistan ve Bulgaristan bizim AB'ye girmiş iki komşumuz. 

Cok yakınız. Her gün isadamlarımız karsıya geçiyor. Onlar da Edirne'ye günübirlik geliyor. Komşu ülkelerde yatırımı ve fabrikası olan isadamlarımız var. Ancak Bulgaristan'la vize sıkıntımız sürüyor. Yunanistan'la bu isi çözdük. 2 aydır Bulgaristan tarafından da istenen evraklar noktasında bir kolaylık oldu. Umarım yakında daha fazla yol alacağız. Çünkü ilişkiler hem dostluk hem ticaret getiriyor. 

Bu ülkelere ciddi anlamda ihracatımız var. Umarım ilişkiler daha da gelişecek. 

 

MİMARİ saheser olan Selimiye Camii ve asırlardır süren Kırkpmar güresleriyle tarihi 6 bin yıla uzanan tarihi bir şehir Edirne tarih boyunca pekcok medeniye ev sahipliği yaptı. Osmanlı'nın Balkanlar'a acılan kapısı olan Edirne, 1453 yılında İstanbul'un fethine kadar 92 yıl boyunca imparatorluğa başkentlik yaptı. Düz ve verimli topraklar üzerine kurulu ilde tarıma dayalı sanayi gelişmiş durumdu. Yunanistan ve Bulgaristan'a 6 sınır kapısı bulunan Edirne'de ticaret cok eskiye dayanıyor. İlde bugün 3 adet tarihi alışveriş merkezi var. Aiipasa, Bedesten ve Arasta tarihi çarşılarının yanında ilde 979 işyeri bulunmakta. İlde ayrıca 5 adet küçük sanayi sitesi ve 106 hektarlık alanda kurulu organize sanayi bölgesi faaliyet gösteriyor. 

OSB'de faaliyet gösteren firma sayısı ise 35. 


EDİRNE TİCARET BORSASI BAŞKANI OZAY OZTURK 

Hayvancılık ve meyvecilik projeleri öne çıkmaya başladı T ÜRKİYE'NİN en eski borsalarından biriyiz. İlk canlı hayvan borsasıyız. Borsamız hububat ve yağlı tohumlar ve canlı hayavanlar satışının yapıldığı, modem bir mezbaha ve çelik siloların olduğu bir komplekten oluşuyor. 

Türkiyenin en gelişmiş 4 borsasından bir tanesiyiz. Aynı zamanda TOBB projesi kapmasında 5 yıldızlı akreditasyon belgesine sahibiz. Borsamızda hergün hububat, yağlı tohum, canlı hyavan ve süpürge satışı yapılmakta. 


>>Üretimin artırılması için özel çalışmalarımız var. En son buğdayla ilgili bir panel yaptık. 50'nin üzerinde buğday çeşidi var. Çeşidin çok olması üretici açısından sıkıntılı. Çeşitleri 7-8 taneye düşürüp, neler yapılması yönünde çalışmalar yaptık. Sahada nokta bazlı çalışmalarımız başlayacak. Ziraat mühendisleriniz bitkisel ve hayvansal üretim yapanları dolaşarak üretim ve verimliliğin artırılması için çalışmalar yapacak. 


>> Şu anda şehrimizde buğday, ayçekirdeği ve çeltik öne çıkıyor. Son zamanlarda meyvecilik de öne çıkmaya başladı. Meyve bahçesi ve buzhane yatırımıyla birlikte ürün yelpazesi değişmeye başlayacak. 


>>Damızlık hayvancılık konusunda projemiz var. Trakya hastalıklardan ari bir bölge. Elverişli araziler olduğu için yem üretimi de zengin. 

Hayvan ırkı kalitesi de yüksek. Son dönemde hayvancılıkla ilgili yatırımlar arttı. Bu çiftlikler yurtdışından hayvanlar getirdiler. Bu noktada biz de damızlık hayvan satışı yapmanın yolunu aramaya başladık. Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliği ile birlikte bu konuda bir proje yürütüyoruz. 

>>Borsamızın projeleri arasında enerji de var. Borsamızın yapısı büyük. Borsa olarak günlük hububat, yağlı tohumlar, süpürge teli ve canlı hayvan satışı yapan tek borsayız. 

Üretici ürünü getirdiğinde ürünlerden numuneler getiriliyor. Analizi yapıldıktan sonra satış salonundaki ekranlara bu ürünler yansıtılıyor. 

Tüccarlar talebi varsa masanın altındaki düğmeye basıp fiyat giriyor. 

Satış gerçekleşiyor. 


>>Üretimle ve sulama ile ilgili tüm analizleri yapabiliyoruz. Dışarıdan gelen taleplere de cevap veriyoruz. 

Ayrıca saha çalışmalarına da önem veriyoruz. Dünyanın kaliteye ve verimliliğe önem verdiği bir noktaya doğru gidiyoruz. O yüzden bizim de verimi artırmamız gerekiyor. İyi bir tarım yapmak için sahaya gönderdiğimiz arkadaşlarla vatandaşı bilinçlindirmenin amacı içinde olacağız. Böylece biz bölgemizde ürettiğimiz ürünleri daha değerli satar hale geleceğiz. 


>>TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyoruz. Çünkü Başkan bize Selimiye Camii ile ilgili açık çek verdi. Restorasyonu ve çatıların yenilenmesi için 1.25 milyar kaynak aktardı. Ayrıca Edirne'de bir fen lisesi yapımı için de TOBB'un desteği olacak. 


>>2023 hedefi konusunda tanm ve hayvancılığın önemi artacak. 

Miras hukukundan dolayı arazilerimiz çok bölündü. Devletin arazi toplulaştırma çalışmasıyla verimlilik artacak. Çünkü küçük küçük tarlalarda kaynak israfı oluyordu. 

Ayrıca üyelerimiz fuarlara taşıma noktasında çalışmalar yapıyoruz. 


LİSANSLI DEPOCULUK YAPACAK LİSANSLI

depoculuk ile ilgili kurduğumuz bir şirket vasıtasıyla 30 bin tonluk çelik siloları hayata geçirdik. Gecen harman döneminde bitti. Su an çelik silolarımız kirada. Lisanslı depoculuk kısmında mevcut olan depolarımızın lisanlama ile ilgili hazırlığına başladık. Öncelikle yetkili sınıflandım belgesiyle ilgili başvurular başlıyor. Bu belgeyi alacağız. Bu işlemleri bitirip tarımın gelecekteki en önemli konularından biri olan lisanslı depoculuk işlemlerini yapacağız. Ağırlıklı olarak hububat ve yağlı tohumların tamamını depolayacağız. Mısır, arpa vs. ürünler de depolanacak. 


Star


Geri Dön