29 / 04 / 2024

Edirne Belediye Meclisi Mayıs toplantısında imar görüşüldü!

Edirne Belediye Meclisi Mayıs toplantısında imar görüşüldü!

Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 7 gündem içi, 4 gündem dışı madde karara bağlandı.



Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında gerçekleştirildi.


Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, başkanlığında düzenlenen toplantıda 7 gündem içi,  4 gündem dışı madde karara bağlandı.


Bir önceki toplantıya ait tutanakların okunmasıyla başlanan toplantıda şu maddeler karara bağlandı:


“Belediyemiz 2015 Yılı Bütçe Kesin Hesabının Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesi ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 27.04.2016 tarih ve E.63249 sayılı yazısı. Çin’in Chongqing şehrinde düzenlenecek olan 19. Çin Chongqing Uluslararası Yatırım ve Küresel Tedarik Fuarında (ccısf 2016) “Kuşak ve Yol Küresel İşbirliği Programına davet ile ilgili Özel Kalem Müdürlüğü’nün 25.04.2016 tarih ve E.62381 sayılı yazısı. Havsa Belediyesinin yardım talebi ile ilgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 27.04.2016 tarih ve E.63197 sayılı yazısı.  Farklı Kültür ve Medeniyetlerin Buluştuğu Nokta: Edirne Kent Belleği Müzesi isimli bildiriyi 13-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında Columbus, Ohio, ABD’ de düzenlenecek kongreyi sunmak üzere Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender BİLAR’ın, Tercüman olarak Memur Gözde Fatma SARICAN’ın görevlendirilmesi ile ilgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 29.04.2016 tarih ve E.64369 sayılı yazısı.  Muhtelif tarihlerde Belediyemize yapılan İmar Planı Değişikliği talepleri ile ilgili 9 adet konunun İmar Komisyonuna havale edilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 02.05.2016 tarih ve E.64515 sayılı yazısı. İmar komisyonuna havale edilen konular ile ilgili olarak imar komisyonunca alınan 29.04.2016 tarih ve 2016/41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 sayılı imar komisyon kararları ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 02.05.2016 tarih ve E.64935 sayılı yazısı.”


 

Edirne Ajans Gazetesi


Haber Edirne Hudut Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında toplanan Edirne Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısında Edirne adına tarihi bir karara imza attı. Daha önce kent ve Selimiye siluetinin etkilenmemesi adına sadece bir bölge için kısıtlamaya gidilen 'yükseklik serbest' maddesinin kapsamı genişletildi. Madde kapsamında yapılan teklifte bundan sonra kentteki hiçbir yapının yüksekliğinin serbest bırakılmaması önerilirken, binaların Selimiye kerteriz alınarak yapılmasının önü açıldı. 

Belediye Meclis salonunda düzenlenen Mayıs ayı olağan toplantısında 4'ü gündem dışı toplam 11 madde görüşülürken uzun aradan sonra ilk kez CHP ve Ak Parti grubu bir maddede karşı karşıya geldi. Mecliste ayrıca Edirne adına tarihi bir karara da imza atıldı. Daha önce kentte 'h' serbest (yükseklik serbest) olan bölgelerde kent ve Selimiye siluetini etkilememesi adına kısıtlamaya gidilen madde genişletilerek Edirne'nin tamamında Selimiye baz alınarak hiçbir yapının yüksekliğinin serbest bırakılma-ması teklif edildi. 

CHP VE AKP KARŞI KARŞIYA GELDİ

Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığı'nda toplanan mecliste ilk olarak gündem maddeleri görüşüldü. Mecliste uzun aradan sonra ilk kez CHP grubuyla Ak Parti grubu bir maddede karşı karşıya geldi. Havsa Belediyesi'nin yardım talebiyle ilgili yazının meclise sunulduğu madde kapsamında Ak Parti Grup Sözcüsü Dr. Turgut Terzi'nin Edirne merkezdeki önceliklerin yapılmasının ardından ilçelere yardım edilmesini önermesiyle görüş ayrılığına düşüldü. CHP grubuna mecliste MHP grubu da destek verirken Belediye Başkanı Recep Gürkan Ak Parti hükümetinin Türkiye'nin mevcut borçları içinde Suriyeliler'e yardım etmesini örnek göstererek Belediye'nin de Havsa ilçesine yardım edebileceğini söyledi. Söz konusu madde Ak Partili üyelerin ret oylarına rağmen kabul edildi. 


“İMAR PLANINDA 'H' SERBEST KALMAYACAK”

Öte yandan mecliste kabul edilen çeşitli imar kanunlarının ardından konuyla ilgili konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, daha önce kentte 'h' serbest yani 'yükseklik' serbest olan bölgelerde kent ve Selimiye siluetini etkilememesi adına kısıtlamaya gidilen maddenin genişletilmesiyle ilgili talimat verdiğini söyledi. Gürkan, Edirne'nin tamamında bu gibi bölgelerde Selimiye baz alınarak hiçbir yapının yüksekliğinin serbest bırakılmamasını teklif ettiğini belirterek şöyle konuştu;

“Bugüne kadar 2 yıldır gerek Selimiye'nin gerekse kentimizin tarihi siluetinin etkilenmeyeceği şekilde yapılaşmaya müsaade ettik. Ama bir kenti yönetebilmeniz için prensiplerinizi, kurallarınızı, kararlarınızı, kriterlerinizi net çizgilerle ortaya koymanız gerekiyor. Her çalışmada ya da her talepte karşımıza bu yükseklik serbest problemi çıkıyor. Yeni imar alanlarında yükseklik serbest olan bölgelerde maksimum 12 kat diye plân notlarına eklemiştik. Ama kentin birçok bölgesindeki plânlarda bu serbest olarak bırakılmış. Edirne gibi tarihi dokusu olan bir kentte de bu tarihi dokusunun korunarak geleceğe taşınması idealini sakatlayan bir anlayış. 

“BU TARİHİ BİR KARARDIR”

Dün arkadaşlarıma talimat verdim. Edirne'de yükseklik serbest olan bütün bölgelerde kat yüksekliklerinin belirlenerek tüm Edirne'de yükseklik serbestin kaldırılması yolunda bir çalışma başlattık. Bu Edirne'nin geleceği için tarihi ve radikal karardır. Beğenmeyenler olacaktır. Ama bizim en önemli görevimiz bu kentin dokusunu, kültürünü ve kimliğini koruyarak geleceğe taşımaktır. Birilerine ön açmak ya da rant sağlamak değildir. Bu kararın Edirne'mizin tarihi dokusu ve kültürel kimliğinin korunması adına çok önemli ve tarihi bir karar olduğu bilincindeyim. Arkadaşlarımız şimdi bir çalışma gerçekleştirecekler. Edirne'de bütün bölgelerde yükseklikleri belirleyeceğiz. Önümüzdeki ay yetiştirirsek meclise sunacağız.”

“SELİMİYE KERTERİZ (AÇI-YÖN) ALINACAK”

Söz konusu kararın yürürlüğe girmesinden sonra Selimiye'nin kerteriz (açı, yön) alınarak bir Edirne simülasyonu yaptıracaklarını söyleyen Gürkan; “Bundan sonra bütün Edirne'de tüm binalar bu simülasyona önceden konarak, Selimiye'nin etkilenmesi ya da etkileşimi ne derece oluyor bunu önceden göreceğiz ve kararlarımızı buna göre vereceğiz” dedi. 

Öte yandan meclisin gündem dışı maddelerinde kentteki turizm hareketliliğiyle ilgili düzenlenecek Seaside Tur'ların rotasının belirlenmesi kararlaştırıldı. Başkan Gürkan konuyla ilgili; “Bildiğiniz gibi Edirne'de epeydir gündemde olan Turizm hareketleriyle ilgili bir Seaside Tur ya da Avrupa'daki ismiyle Hop on-Hop off'larla ilgili bir güzergâh bir rut belirlemek amacıyla ulaşım komisyonuna görev verildi. Komisyonumuz bir turizm güzergâhıyla ilgili bir çalışma yapsın. Önümüzdeki aylar için şimdiden hazırlığımızı yapmış olalım” şeklinde konuştu. 


Edirne Hudut


Geri Dön