30 / 04 / 2024

Edirne Sarayı'nın restore ediliyor

Edirne Sarayı'nın restore ediliyor

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne Sarayı'nın mutfak bölümünde yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi



Vali Büyük, yaptığı açıklamada, Edirne Sarayı'nın mutfak bölümünde başlayan restorasyon çalışmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Edirne Sarayı'nın yapılan çalışmalar sonunda tekrar gün yüzüne çıkartılmasının Türk kültür ve mirası açısından önemli olduğunu ifade eden Büyük, "Bu muhteşem yapıyı dünyaya kazandırmak için çalışacağız. Mutfak kısmının büyülü yapısı, saraya girdiğimizde dikkatimizi çekiyor. Bu saray kültür hayatımıza katkı sağlayacak. Sadece bize ait değil dünyaya ait bu eserin her şeyiyle ortaya çıkartılmasını, iyi yapılacak şeylerin teşvik edilmesini ve Edirne Sarayı'nı dünyaya kazandırma anlamında gayret içinde olacağız." Edirne Sarayı'nda kazı çalışmaların uzun yıllar sürebileceğini belirten Büyük, önemli olanın sarayın hizmete hazır hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Sarayın mutfak kısmındaki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla burada çeşitli aktiviteler de düzenlenebileceğini ifade eden Vali Büyük, şunları kaydetti: "Burada önemli olan, çalışmalar devam ederken Edirne Sarayı'nın sunulabilir, yaşanılabilir ve gezdirilebilir olmasıdır. Hatta belli fonksiyonların verimli kullanılması ve hizmete açık hale gelmesi önemlidir.

Mesela bu bölümü bitirdiğimiz zaman bu alanı sunumların, tanıtımların yapıldığı bir alan olarak kullanmak istiyoruz." Vali Büyük, daha sonra restorasyon çalışması başlatılan Edirne Sarayı mutfağını gezdi.

Yeni Edirne Sarayı

Tunca Nehri kenarındaki sarayın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet), saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti.

1874 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçuruldu. Sarayda 1994 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar su kanalları, Balkan Savaşı'ndan kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler ve silah parçaları bulunmuştu. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Edirne Sarayı'nın restorasyonu başladı 
 
Edine Sarayı'nın yapımına 1454 yılında II. Murat'ın döneminde başlandı. Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet tara-fından ilaveler yapıldı

Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın en büyük sarayı olan Edirne Sarayı'nın restorasyonuna başlandı. Tunca Nehri kenarındaki saray, 1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılmış. Saray, Rusların eline geçmesin diye dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa tarafından havaya uçurulmuş. 
 
Osmanlı'nın en önemli yapılarından biri olan Edirne Sarayı'nın restorasyon çalışmasına mutfak kısmından başlandı. Vali Mustafa Büyük, Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın en büyük sarayı olan Edirne Sarayı'nın restorasyonunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tunca Nehri kenarındaki Edirne Sarayı'nın yıkıntıları üzerinden tekrar ayağa kalkması için değişik dönemlerde kazı ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Ancak yapılan çalışmaların hiçbiri tamamlanamadı. Edirne Valisi Mustafa Büyük'ün göreve gelmesiyle birlikte Edirne Sarayı'nın ihyası için yeniden çalışma başlatıldı. Sarayın bulunduğu alanda değişik dönemlerde yapılan kazılar su kanalları, Balkan Savaşı'ndan kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, silah parçaları bulundu.

Mutfakta başlayan restorasyon çalışmasının, sarayın ihyası için önemli bir aşama olduğunu kaydeden Büyük, onarım çalışmalarının adım adım devam edeceğini ifade etti. Büyük, "Geçen yıl göreve başladıktan sonra bu konuda bir çalışma gayreti içerisine girdik. TBMM ile yapılan protokol çerçevesinde mali destek sağlandı. Bir kazı alanı olması sebebiyle Bakanlar Kurulu kararı ile başkanı ve kazı heyeti belirlendi." diye konuştu.

Kazı çalışmalarının uzun yıllar alabileceğini dile getiren Vali Büyük, "Önemli olan, çalışmalar devam ederken Edirne Sarayı'nın sunulabilir olması, gezilebiliyor olması. Yaşanılır olması. Belirli fonksiyonlar verilmesi. Hizmete açık hale gelmesi önemlidir. Bu bölüm bitirildiği zaman burası restorasyonun karargahı gibi kullanılacak. Devamı yapılan restorasyonda bu anlayış devam edecek." açıklamasında bulundu. Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer ise sarayın, Edirne tarihi ve Türk kültürü açısından önemli bir yeri bulunduğunu belirtti. Özer, Avrupa'daki saraylar gibi tek yapıdan oluşmayan Edirne Sarayı'nın tarihî önemine dikkat çekti.
 
Kadri Kılıç/Zaman


Geri Dön