05 / 05 / 2024

Edirne Uzun Köprü UNESCO aday listesine alındı!

Edirne Uzun Köprü UNESCO aday listesine alındı!

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bulunan dünyanın en uzun taş köprüsü, Dünya Kültür Mirası (UNESCO) geçici aday listesine alındı. Köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Edirne Valiliği hazırlık yaptı.



Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bulunan dünyanın en uzun taş köprüsü, Dünya Kültür Mirası (UNESCO) geçici aday listesine alındı. II. Murat’ın hükümdarlığı döneminde mimar Muslihiddin’e yaptırılan köprü, Trakya Bölgesi’nin en önemli akarsularından olan Ergene Nehri üzerinde inşa edildi. Köprü, yaklaşık 16 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından Anadolu ile Balkanları asırlar boyunca birbirine bağladı.


Uzunköprü ilçesine ismini veren tarihi köprü bin 392 metre uzunluğa, 6 metre 80 santim genişliğe sahip. Köprü üzerinde 174 adet kemer yer alıyor. Kemerlerin bazıları sivri, bazıları ise yuvarlak yapıda. Köprünün yüksekliği ve genişliği yer yer değişiklik gösteriyor. Yine asırlık yapının bazı ayaklarında sel yaranlar ve onların üzerinde de balkonlar inşa edilmiş. Taş ayaklarında fil, aslan ve kuş figürlerinin dikkat çektiği köprü, yüzyıllar boyu insanların ve vasıtaların geçişine hizmet verdi. Zaman içerisinde yıpranın köprü en son 1963 yılında onarımdan geçirildi. Onarım sırasında üzerine beton dökülerek tarihi kimliğine zarar verildi.


Dünyada, uzunlukta bir benzeri olmayan köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Edirne Valiliği hazırlık yaptı. Hazırlıklarını kısa süre içerisinde tamamlayan valilik, konuyla ilgili gerekli verileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim etti. UNESCO tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda asırlık taş köprünün Dünya Kültür Mirası geçici aday listesine alınmasına karar verildi.


Daha önce Kırkpınar ve Tarihi Selimiye Camisi’yle UNESCO’ya giren Edirne, bir üçüncü eseriyle de listeye girmeye hazırlanıyor.


 TOKİ Haber


Geri Dön