23 / 11 / 2024
fuzul

Edirne'de Saros Körfezi için 3 ilçe birleşti!

Edirne'de Saros Körfezi için 3 ilçe birleşti!

Keşan, Enez ve İpsala’dan oluşan Edirne’nin Saros Körfezi’ndeki ilçeleri geleceklerini birlikte kurmak için güçlerini birleştirdi.




Dünyanın kendi kendini temizleyen 3 eko sisteminden birine sahip olan Saros Körfezi’ndeki 3 ilçe, tarım ve turizm alanında ortak akılla geleceklerini şekillendirmek istiyor. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile Edirne Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) organizasyonu ile Enez’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen Saros Ekonomi Zirvesi’ nde Saros Körfezi’ndeki ilçelerin öne çıkan sorunları ele alındı. Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır ve Enez Kaymakamı Hasan Sazkaya’nın da katılımcılar arasında yer aldığı Zirve’nin sunumunu EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nevser Tavgaç Eraslan yaptı. Panele EGD Başkanı Celal Toprak, Hürriyet gazetesinden Yalçın Bayer, yerel gazete Haber’den Kerim Yurk, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altuğ da konuşmaları ile katkıda bulundu. 


Toplantıda Saros Körfezi’nin turizmde yarattığı patlamanın henüz altyapı ile desteklenmediği belirtilerek, 300 bin kişiye 2 bin yatak kapasitesinin yetmediği ifade edildi. Saros Körfezi’nin mutlaka koruma altına alınmasını isteyen iş çevreleri, dalış turizminin 12 aya yayılmasının bölge kalkınması için önemine dikkat çektiler. Bavul ticaretinin gelecek vaat ettiğini ifade eden iş çevreleri, tarım ile turizmin bir arada yürütülmesinin önemli olduğunu vurguladı. 


İnci: Patlama yaptık fakat hazır değiliz 


EGİAD Başkanı Hakan İnci, Keşan, İpsala ve Enez’in ekonomik anlamda zincirleme olarak birbirine bağlı olduğunu ve sonuçların Hamzabeyli’ye olumlu yansıdığını belirterek, “Turizmde yakın olduğu için Saros tercih ediliyor.Bölgede profesyonellik şart, kendi içinde yaratılan döngüden kurtulmalıyız. 


Enez’e gelen bin kişiden 300’ü otellerde kalırken, diğer 700 kişi komisyoncuların ve ev pansiyoncularının eline kalıyor. Böyle olunca olumsuz sonuçlarla karşılaşılıyor. Bir daha sakın oraya gitmeyin, iyi yemek yiyemedik gibi kötü propagandaların kurbanı oluyoruz. 4 bin kişiye hizmet ederken 50 bin kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Bu da otel işletmecileri olarak bizi mağdur ediyor. 


Çalıştıracak personel bulamıyoruz. Hizmet alanında altyapı eksikliklerimiz var. Personel olarak gençleri yetiştirmek için iyi bir eğitim programına ihtiyaç var” dedi. 


İşçimen: Saros’da sualtı müzesi yaptık 


Saros Körfezi Turizm Otelciler Yatırım Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, Saros’da markalaşma konusunda son 5 yılda adımlar atıldığını belirterek, “Saros dünyanın kendi kendini yenileyen 3 körfezinden biri. Dernek olarak alternatif turizm amacıyla bir yapay resif projesi ürettik. Dünyanın ilk sualtı müzesini Saros’ta yaptık. Bu projede hiçbir devlet desteği yok, tamamen gönüllü ve çevreye duyarlı insanların desteği ile Erikli’de başladık. Son 5 yıldır EMITT Fuarı’nda yaptığımız tanıtımlarda Edirne’de deniz var mı dediğimizde birçok insan yok diyordu. Oysa Saros Edirne’nin incisidir. Enez’in yazlık nüfusu 300 bini buluyor. Kışın bu nüfus Enez merkez de dâhil 10 bindir. Enez’de 8 bin villa, Erikli’de 6 bin 300 villa bulunuyor. Saros Körfezi’nde 2 bin yatak kapasitesi var. 300 bin kişiyi bu 2 bin yatakta ağırlayamıyoruz. 3 tane belgeli tesis var. 6 tane de turizm belgeli olmayan belediyeye bağlı tesis var” dedi. 


Bostancı: Dedeağaç’tan Saros’a feribot seferleri yapılmalı 


Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Enez’in 9500 yıllık tarihi ile canlı bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü belirterek, “Yöre halkı balıkçılık, tarım ve gelişen turizm ile geçimini sürdürüyor. Enez’in en büyük hedefi doğal ve tarihi güzellikleri ile turizmde ön plana çıkmak. Bu alanda bu güne kadar birçok yatırım yaptık, bazılarını da projelendirdik.Kanalizasyon ve arıtma gibi altyapı hizmetleri bitirildi. Yeni bir beton santralı ve beton parke fabrikasının temeli atıldı. Kaymakamlık ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile sahil bantında 430 bin TL yatırım bedeli olan yeni sosyal alanlarının yapımına başlandı. Limanın ihalesi yapıldı. Altyapı çalışmaları başladı. Görkemli tarihi kale ve kale içinde bulunan Ayasofya Kilisesi eski otantik yapısı korunarak Fatih Camii olarak onarılıyor. 3 bin 100 metrekare kapalı alanı olan yeni bir gözlem evi kalenin bitişiğinde inşa ediliyor. Lagün gölleri ıslah edilecek. Enez’i bütün çevresi ile gezilebileceği bir yol ağı projemiz var” diye konuştu. Saros Körfezi sahil bantını 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini kaydeden Bostancı, “Enez – Sultaniçe - Büyükevren – Vakıf- Karaincirli – Yayla – Erikli – Mecidiye sahil yolu yapılarak bu ayrı ayrı lokal olarak bulunan turistik alanların birbirine yol ile bağlantısı sağlanacak. Bu turistik alanlardan  İzmir  yoluna daha kolay ulaşılabilecek. Suni batıklar oluşturarak yeni dalış alanları yaratmalıyız. Dedeağaç’tan da feribot seferleri yapılmalı” dedi. 


Öztürk: Buğday, Trakya’da değil Anadolu’da üretilmeli 


Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, bölgenin Türkiye ortalamasının 3 katı yağmur aldığını vurgulayarak, “Hamzadere, Çakmaklı, Çömlek Dere sulama projesi bölgemizdeki ürün deseninin değişmesi açısından önemli. Trakya’da buğdayın ekilmesini çok doğru bulmuyorum. Verimlilik fazla olmuyor katma değer yaratmıyor. Buğday Anadolu’da ekilmeli. Sulama projeleri ile birlikte çeltik üretimi artacak. Son dönemlerde meyvecilik yatırımları var farklı ürün desenlerinde farklılaşmayı beliyoruz. Ayrıca meyve suyu üreten tesisler, hayvancılık, aile çiftliği, gıda stratejisi ile tarım ön plana çıkacak. Endüstriyel hayvancılıkta ölçekler büyütülmeli. Böylece köyden kente göçün de önüne geçilecek. Bölgemiz hayvancılık açısından çok uygun. Hammaddeleri üreten bir yapısı var.


Bölgede öne çıkan sorunlar


►Bandırma ve Karadenizli balıkçılar bölgede aşırı avlanıyor 

►Trol ve gırgırla avlanmaya son verilmesi gerekiyor 

►Saros ile ilgili mutlaka koruma planı uygulanmalı. 

►Dalış turizminin 12 ay sürmesi bölge turizmini kurtarır 

►Arıtma tesisleri yeterince çalışmıyor 

►Tarihi eserler korunamıyor 

►İpsala pirincinin pazarlama sorunları var 

►Ev pansiyoncuları ve komisyoncular Saros’un imajını bozuyor. 

►300 bin kişiye 2 bin yatak kapasitesi yetmiyor. 

►Bölgede genç işsizlik yüksek düzeyde


Helvacıoğlu: Sınır ticareti ile ekonomide fırsatlar yaratılıyor


Saros Ekonomi Zirvesi öncesi EGD üyelerini akşam yemeğinde konuk eden Keşan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Kavala’dan başlayan 600 bin gibi bir nüfusun Keşan’a alışverişe geldiğini belirterek, “Ciddi bir alışveriş potansiyelimiz var. Sıcak para geliyor. Sınır ticareti sayesinde ekonomide fırsatlar yaratılıyor. Her cumartesi Keşan’a 15-20 otobüs, 300 kadar özel araba gelir gider. Yunanlılarla veresiyelerimiz bile vardır” dedi. Bölgede genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 25-30’larda olduğunu hatırlatan Helvacıoğlu, “İşsizlerin 16 bini Roman vatandaşlarımız. Yeni OSB’de 5 bin kişilik bir istihdam sağlamaya bakıyoruz. Yakın zaman bir kampanya başlattık. Denizli’nin tekstilini, Konya’nın ayakkabısını ve Gaziantep’in halısını tanıtıyoruz. Bölgemizin insanı oradan alsın ve oraya ürünlerini satsın diye kampanya başlatıyoruz. Esnafa Yunanca kurslar veriyoruz. Yunanca kitapçıklarımız var” diye konuştu. Bölgenin eksikliklerinin çok olduğunu belirten Helvacıoğlu, “ 2016-2017’de çıkacak 1/25’lik planlar sonrası engeller aşılacak. 2023’e kadar üç belediye beraber çalışacağız. Bölgede 27 pirinç fabrikası var. Türkiye’deki pirincin yüzde 55’ini üretiyoruz ama pazarlayamıyoruz. Hamzadere Trakya’nın GAP’ı. Ürün desenini belirlersek tarımı 4’e katlarız. Türkiye’nin bamyasının yüzde 33’ü burda üretiliyor. Fakat Superfresh veya Dardanel bamyayı bizden 3 liraya alıp yarım kilosunu 15 liraya satıyor. Kooperatifl er ya da birlikler oluşturmalıyız”şeklinde konuştu. Yöresel ürünleri satır etini tescil ettirdiklerini kaydeden Helvacıoğlu, “Satır etin yüzde 70’i kuzu, yüzde 30’u dana ve satır ile dövülüyor. İçine yüzde 1-2 oranında tuz katılıyor ve tamamı et, ızgarada mangal kömürü ile pişiyor. 250 gramlık porsiyonlar halinde satılıyor” dedi.



Dünya


Geri Dön