28 / 11 / 2024

Edirne'deki tarihi yapılar restore edilecek!

Edirne'deki tarihi yapılar restore edilecek!

Edirne’de sorun olan yıkılmaya başlamış olan tarihi binalar ve konaklar konusunda belediye adım atarak, bu tip yapılarda ne yapılması gerektiği konusunda bir birim kuracak.




Edirne’de sorun olan yıkılmaya başlamış olan tarihi binalar ve konaklar konusunda belediye adım atarak, bu tip yapılarda ne yapılması gerektiği konusunda bir birim kuracak.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, özellikle Kaleiçi semtinde bulunan sivil mimarlık örneği yapıların restorasyonu konusunda halkı bilinçlendirmek adına rehberlik etmesi, yol gösterici olması için aynı zamanda mevcut tescilli varlıkların kontrolü, takibi ve izlenimi için belediyede imarlık içerisinde kurulu olan KUDEB isimli büroyu bu iş içinde yeniden yapılandırdıklarını söyledi.


Recep Gürkan Belediye Meclisinde yaptığı konuşmada Kaleiçi’nin yenilenmesi: Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB), Edirne’de bin 400 tescilli eser olduğunu belirterek, “Bunlardan 700’ü sivil mimarlık örneği ve konaklardan oluşuyor. Bizlerin de dönem dönem rahatsız olduğu bu evlerin durumu söz konusu. Bu tür tarihi yapıların en büyük özelliği nefestir. Eğer içinde yaşayan insan yoksa biliniz ki o tarihi yapı çok kısa süre içerisinde çökmeye mahkumdur. Çünkü insanlar içinde yaşamadığı sürece bu tür binaların sürekli bakımı olmadığı için çökeceklerdir. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun yanında bulunan bina 2 yıl önce yanmıştı. O bina hepimizi çok rahatsız ediyor. Ama mevzuat ve kanunlar öyle bir bağlıyor ki çok fazla hareket şansımız yok. O binanın sahiplerini davet ettim. Böyle bir ana caddenin üzerindeki binanın bu şekilde durması mümkün değil dedim. Bu binayı bize satın, kamulaştıralım dedik. Satmak istemiyoruz dediler. O zaman yapın dedik. Ona da paramız yok. İlerde paramız olduğu zaman dediler. Bu bina Edirne’nin görüntüsü için hiç hoş değil. Şöyle bir realite de var.


Bu 700 sivil mimarlık örneğimiz için Kırkpınar ağalarıyla görüşmelerimiz olmuştu. Onlar tek tek konak almaya başladılar. Her biri kendisine bir konak alıyor. Yavaş yavaş restore ettirecekler ve bunlar ayağa kalkacak. İnsanların şunu bilmediğini gördük. Ben bu konağı alacağım ama bunun kurulu var, röleve nedir bilmiyor haklı olarak, restorasyon nedir bunlar nasıl olacak, belediye ruhsat verecek mi gibi insanların cevapsız kalan onlarca sorusu var. tüm bunlara rehberlik edip, yol gösterici olması için aynı zamanda mevcut tescilli varlıkların kontrolü, takibi ve izlenimi için belediyemizin imarlık içerisinde kurulu olan KUDEB isimli büromuzu bu iş içinde yeniden yapılandırıyor ve kuruyoruz. Bu görevi başlatıyoruz. Bu Edirne’nin gelecek kuşakları daha iyi şekilde bırakılması için çok tarihi ve önemli bir adımdır. Bu tür sahipsiz kalan yerleri de belediye olarak teker teker kamulaştırmaya başlayacağız. En azından korumak adına bunu yapacağız. Sonra tekrar satışa çıkarır mıyız, değerlendirir miyiz ona zaman içerisinde karar vereceğiz. Burada amacımız belediyenin mülkiyetinin çoğalması değil, bu tescilli varlıkların korunmasıdır” dedi.


Edirne Gazetesi


Geri Dön