17 / 11 / 2024

Efes Antik Kenti’nde 5 milyon dolarlık restorasyon!

Efes Antik Kenti’nde 5 milyon dolarlık restorasyon!

Arkeolojik çalışmalara önemli katkılar sunan Efes Vakfı, Efes Antik Kenti’nde bulunan Yamaç Evi 2’deki duvar resimlerinin restorasyonunu ve antik kentin ortasındaki Serapis tapınağıyla ilgili araştırma projesini sürdürüyor...




Arkeolojik çalışmalara önemli katkılar sunan Efes Vakfı, Efes Antik Kenti’nde bulunan Yamaç Evi 2’deki duvar resimlerinin restorasyonunu ve antik kentin ortasındaki Serapis tapınağıyla ilgili araştırma projesini sürdürüyor.



Yılda ortalama 2 milyon turistin ziyaret ettiği antik kentte bulunan ve depremde yıkıldığı tahmin edilen tapınak, aslına uygun bir şekilde restore edilecek. Roma döneminde MS 2. yüzyılda, eski Mısır’ın bereket tanrılarından Serapis adına inşa edilen tapınak, Anadolu’da en iyi şekilde korunmuş tapınaklardan birisi. Duvar resimleri restorasyon projesi ise, dünyadaki en büyük ‘puzzle’ projesi...



2010’dan bu yana çalışmalar için 670 bin euro kaynak kullandıklarını belirten Vakıf Başkanı Ahmet Kocabıyık,  Serapis projesi için, 7-8 yılda harcamak üzere 3 ile 5 milyon dolar arasında bir bütçe oluşturduklarını açıkladı.


Efes deyince herkesin aklına Celcus Kütüphanesi’nin geldiğini belirten Kocabıyık, “Serapion Tapınağı’nın hayata dönmesini sağlamak istiyoruz. Amacımız, Efes’e yeni bir yüz eklemek” dedi.


600 tonluk üçgen


Restorasyonda en önemli noktanın ‘alınlık’ diye ifade edilen üçgen çatının, sütunların üzerine konulması işlemi olduğunu kaydeden Kocabıyık, şunları söyledi:


“İki seçenek var. Ya o üçgen kısmı, sütunların üzerine koyacağız ya da başka bir yerde sergileyeceğiz. Büyük bir ihtimalle sütunların üzerine koyamayacağız, çünkü o üçgen 600 ton. Onu, Efes’i gezenlerin görebileceği bir yerde sergilemeyi planlıyoruz.”

Vakfın kazı başkanlığını yürüten Avusturya arkeoloji Enstitüsü Direktörü ve Efes Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi arkeolog Sabine Ladstaatter de, “Üçgenin başka bir yerde sergilenmesi çok yenilikçi bir fikir” dedi.


Milliyet 



Geri Dön