23 / 12 / 2024

Efes Serapeion Tapınağı 5 milyon Euro'ya canlanacak!

Efes Serapeion Tapınağı 5 milyon Euro'ya canlanacak!

Efes’te arkeolojik kazı, koruma, restorasyon ve tanıtım çalışmaları amacıyla iş dünyasının önde gelen kurumları tarafından kurulan Efes Vakfı, antik kente yeni bir simge yapı kazandırmak için Serapeion Tapınağı’nı ayağa kaldırmayı hedefliyor




Efes’te arkeolojik kazı, koruma, restorasyon ve tanıtım çalışmaları amacıyla iş dünyasının önde gelen kurumları tarafından kurulan Efes Vakfı, antik kente yeni bir simge yapı kazandırmak için Serapeion Tapınağı’nı ayağa kaldırmayı hedefliyor


Efes’te arkeolojik kazı, koruma, restorasyon ve tanıtım çalışmaları amacıyla kurulan Efes Vakfı, antik kente yeni bir simge yapı kazandırmak için Serapeion Tapınağı’nı ayağa kaldırmayı hedefl iyor. Efes Vakfı Başkanı Ahmet Kocabıyık, Serapeion Tapınağı için 5 milyon euroluk bir bütçeyle 7-8 yıllık bir projenin yürütülmesini planladıklarını açıkladı. Serapeion Tapınağı’nda incelemelerde bulunan Efes Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, çalışmalar hakkında Vakıf Kazı Başkanı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Sabine Ladstaatter’den bilgi aldı. Efes Kazı Evi’ndeki basın toplantısında konuşan Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, en önemli projelerinin Serapeion Tapınağı’nı yeniden hayata döndürmek olduğunu söyledi. Tapınağın, Celsus Kütüphanesi gibi Efes’e yeni bir yüz olabilecek önemde olduğunu aktaran Kocabıyık, “Serapeion Tapınağı’nın sadece alınlığındaki üçgenin ağırlığı 600 ton. Ciddi bir çalışmayla üçgenin tamamınını bir araya getirebiliyoruz. Parçalarının tamamı kazı alanında tespit edildi. Ancak, orijinal sütunların bu ağırlığı taşımama ihtimali var. Üçgenin Serapeion Tapınağı’nda yerde sergilenmesi fikrini tartışıyoruz” dedi. Kocabıyık, Serapeion Tapınağı’nı Efes’in yeni simge yapılarından biri haline getirmek için yaklaşık 5 milyon euroluk tahmini bütçeyle 8 yıllık bir çalışmanın yürütülmesini hedeflediklerini vurguladı. 


Üçgenin yüksekliği 10 metre 


Ladstaater de tapınağı ortaya çıkarmak için 3 yıl çalışıldığını söyledi. Ladstaater, şimdiye kadar mimari ve restorasyon araştırmalarının yapıldığını, blokların gücünün ultrasonla incelendiğini, bölgenin jeofizik ve sismik araştırmalarının yapıldığını aktardı. Ladstaater, bu çalışmaların mabedin doğru ve kuvvetli bir altyapıda yeniden kurulması için son derece doğru çalışmalar olduğunu belirterek şunları söyledi: 


“Uluslararası normlara göre antik kazılarda bir binanın yüzde 80’inin ayağa kaldırılması restorasyon olarak kabul ediliyor. Serapeion Tapınağı’ndaki üçgenin yüzde 100’ü duruyor. 300 büyük parçaya ayrılmış üçgenin, tüm parçalarını bir araya getirerek yerde sergilemek ise yenilikçi bir fikir. Mimarisini öğrenme açısından son derece yararlı olacaktır. Zaten sadece üçgenin kendisinin boyu 10 metre yükseklikte.” 


Bu arada vakıf, Serapeion Tapınağı'nın yanı sıra 120 bin parçadan oluşan ve dünyanın en büyük puzzle projesi olarak değerlendirilen Yamaç Evi2’de de duvar resimleri restorasyon projesini yürütüyor.


Afrodisyas'tan etkilendi, Efes Vakfı'nı kurdu 


Efes Vakfı, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın öncülüğünde kuruldu. Kurucuları arasında Doğuş Holding ve Eczacıbaşı Holding’in yer aldığı vakfın yönetim kurulunda eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Garanti Yatırım Başkanı Metin Ar ile Sabine Ladstaater de yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Avusturya Bilim ve Araştırma Federal Bakanı Dr. Beatrix Karl ve Avrupa Birliği Avusturya Resmi Temsilcisi Dr. Johannes Hahn da Onursal Başkan olarak görev yapıyor. Ahmet Kocabıyık, arkeolojiye çocuk yaşlardan itibaren ilgi duyduğunu belirterek, vakıf eliyle Afrodisyas’ta çok yararlı çalışmalar yapıldığını görünce de Efes için bir vakıf kurma fikrinin doğduğunu söyledi. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle 2010 yılında Efes Vakfı’nı kurduklarını aktaran Kocabıyık, Efes Antik Kenti’nde kazıların 150 yıl önce başlamış olmasına rağmen arkeolojik varlığın henüz yüzde 15’inin günışığına çıkarılabildiğine dikkat çekti.


Dünya


Geri Dön