26 / 12 / 2024

Ege Bölgesi 'nde 1 hafta içinde 70 sarsıntı meydana geldi!

Ege Bölgesi 'nde 1 hafta içinde 70 sarsıntı meydana geldi!

Bölgede bir hafta içinde en büyüğü 3.4 olan 70 sarsıntı meydana geldi. Uzmanlar, "Bunlar olması gereken sarsıntılar. Asıl uzun süre depremin olmaması sıkıntı yaratır" dedi





Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan verilere göre 1-7 Aralık'ta Ege Bölgesi'nde 70 yer sarsıntısı meydana geldi. Depremlerin en büyük aletsel değeri 3.4'ü geçmedi. İzmir'de 8, Muğla'da 14, Aydın'da 2, Çanakkale'de 3, Denizli'de 6 ve Balıkesir'de 6 yer sarsıntısı meydana geldi. 


Korkulan olmadı

Çoğunluğu Balıkesir açıklarında olmak üzere Ege Denizi'nde ise 29 deprem meydana geldi. Depremlerin en şiddetlisi ise 3.4 ile Ege Denizi ve aynı büyüklükte Denizli'nin Honaz ilçesi merkezli yaşandı.  İzmir  Ödemiş'te ise 3.2 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Depremler can ve mal kaybına neden olmadı.


"Paniğe gerek yok"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mete Hançer, bunların olması gereken sarsıntılar olduğunu söyledi. Asıl tehlikeli durumun uzun süre depremin olmaması durumunda yaşanabileceğini vurgulayan Hançer, "Paniğe gerek yok. Asıl uzun süre deprem olmaması sıkıntı. Çünkü yer altındaki enerji sık aralıklarla açığa çıkarak boşalıyor. Bunlar Batı Anadolu'nun sık sık yaşadığı depremler. Büyüklükleri en fazla 3.5, çok nadir de olsa 4 olabilir. Ancak bunun anlamı '4'den daha fazla büyük olmaz' diyemeyiz" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, "Marmara depremi sonrası yapı yönetmelikleri değişti. 2000 yılından sonra yapılan binaları depreme dayanıklı olarak kabul ediyoruz. Bundan önceki yapılar büyük sıkıntı. O binaların depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması zorunluluk" dedi. 


"Deprem bilinci yok"

Tunçtürk, "Bu deprem esnasında binanın yıkılması kadar can alabilecek elzem bir konu. Bu noktada kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, ortak hareket ederek deprem öncesi ve sonrası hazırlıklarda eksikliklerin giderilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütülmeli" diye konuştu.


İşte riskli noktalar

Ege Bölgesi'ndeki en riskli noktalar kuzeyde Gediz ve güneyde Büyük Menderes çöküntüsünün kesişiminde kalan Denizli olarak biliniyor. Ege'deki en önemli aktif faylar ise Gediz ve Büyük Menderes çöküntüsü. Gediz çöküntüsü, İzmir, Manisa ve Alaşehir'i, Büyük Menderes çöküntüsü ise Söke, Aydın, Nazilli ve Denizli'yi tehdit ediyor. Güneyde ise Muğla-Yatağan Fayı, Ula-Ören Fayı ve Gölhisar-Çameli Fayı aktif faylar arasında.


Akdeniz'den 5'le geldi

Akdeniz açıklarında önceki akşam saat 19.01'de denizin 50 kilometre açıklarında, 88.6 kilometre derinlikte 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Konya, Afyonkarahisar ve Isparta'da da hissedildi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 5 büyüklüğündeki depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri bulunmadığını belirtti. 


Yeni Asır


Geri Dön