28 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

Ege Bölgesi'nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

Ege Bölgesi’nde 2023 Ocak-Eylül’de bir önceki döneme kıyasla yüzde 16.25’lik düşüşle 140 bin 953 konut satışı gerçekleştirdi. Peki Ege'de en gözle il ve ilçeler hangileri? İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; Ege Bölgesi’nde 2023 Ocak-Eylül’de bir önceki döneme kıyasla yüzde 16.25’lik düşüşle 140 bin 953 konut satışı gerçekleştirdi. Ocak-Eylül 2023 döneminde Türkiye’deki konut satışları ise yüzde 14.9’luk gerileme ile 900 bin 74 şeklinde oldu. 

İzmir, 9 ayda 48 bin 2 konut satışıyla Ege Bölgesi’nin zirvesine yerleşti. Ülke genelinde satılan konutlardan yüzde 5.3 pay alan İzmir, satış sıralamasında da Türkiye’nin 3’üncü şehri oldu. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Mete Tamer Omur, bugünkü köşesinde Ege'de gerçekleşen konut satışını kaleme aldı. 

Ege Bölgesi nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

Ege Bölgesi’nde İzmir’den sonra en fazla konut satışı yapılan şehir de Balıkesir olarak belirlendi. Son 10 senelik rakamlara göre; Aydın’ı 2021’den itibaren ikincilik tahtından eden Balıkesir’de yılın ilk 9 ayında 20 bin 994 konut satışı yapıldı. 

İkincilik kürsüsünü Balıkesir’e kaptıran ve 3'üncü sıraya yerleşen Aydın'da ise bu dönemde 19 bin 795 konut satışı yapıldı. Ege’nin 8 şehrinden en az konut satışı ise 3 bin 928’le Uşak’ta yapıldı. 

Ege Bölgesi nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

YABANCIYA SATIŞTA İLK 10'DA 3'Ü EGELİ 

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıraya 1.007 adet konutla Antalya yerleşti. Antalya’yı sırasıyla 978 konut satışıyla İstanbul ve 211 konut satışıyla da Mersin takip etti. Yabancılara yapılan konut satışında ilk 10 sıralamasında ise Ege’den 3 şehir bulunuyor.

Ocak-Eylül 2023 döneminde ise İzmir’de 598, Muğla’da 487, Aydın’da 383 konut yabancıya satıldı. Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışları 2023 Ocak-Eylül’de bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 43.5 azaldı ve 28 bin 64 oldu. 

Gayrimenkuldeki durağanlık ile ilgili açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, "Daha önceden çok şişirilmiş fiyatlar aslında olması gerektiği seviyelere dönüyor. Fakat yerel seçimlerin ardından fiyatların yeniden yüzde 40 civarı yükseliş göstermesi kuvvetle muhtemel. Şu an inşaat maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle sıfır konut arzı yavaşladı. Yeni konut üretimi düştü" ifadelerini kullanarak, bu yıl herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için 2024 yılında daha fazla açık olacağına dikkat çekiyor. 

Bu nedenle gelecekte konut kredilerinin düşüşüyle beraber talepte meydana gelebilecek bir artışı karşılayacak arz olmayacağının altını çizen temsilciler, "Üretim olmadığı için konut fiyatları artacak. Bu defa insanlar kiralık evlere yönelecek, kiralıklarda sıkıntı olacak. Seçimlerin ardından özellikle konut fiyatlarında tekrar yukarı yönlü bir hareket olacak" ifadelerine yer verdi. 

Ege Bölgesi nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

TALEP ARTTIKÇA İZMİR'DE KONUT FİYATLARI DA ARTIYOR 

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın global konut fiyatları endeksi raporuna göre İzmir, 2023 yılının  ilk çeyreği itibarıyla dünyada 150 şehir arasında fiyatların en çok arttığı ikinci kent olarak belirlendi.

Son senelerde  özellikle İstanbul ve  Ankara  gibi büyük kentlerden nitelikli göç alan İzmir’in bu hareketliliği gayrimenkul fiyatlarında da görülüyor. Senelik konut fiyat artışında İzmir, İstanbul’dan sonra fiyatların en çok arttığı ikinci şehir olarak belirlendi. 

Merkez Bankası’nın temmuz verilerine göre konut fiyatları bir önceki döneme göre yüzde 5.5, bir önceki seneye göre ise yüzde 97.1 yükseldi. 

 İzmir, sakin yaşamı, havası, denizi, gastronomisi, ulusal/uluslararası kültürel-sanatsal etkinlikleri, nitelikli-prestijli eğitim kurumları ve ulaşım ağlarının yoğunlaşmasıyla hem pandemi döneminde, hem de sonrasında yoğun göç ile karşı karşıya kaldı. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun yapılması ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de hizmete sunulmasının ardından İstanbul ve Ankara’dan yoğun talep olan İzmir’de konut ve arsa fiyatları da buna paralel şekilde yükseldi.

ÇEŞME'DE ORTALAMA KONUT FİYATI 12 MİLYONU AŞTI

İzmir'de gayrimenkul sektörünün hareketli olduğu bir lokasyon da Çeşme oldu. Çeşme’de 2023 yılı itibarıyla satılık ev fiyatları ortalama 12 milyon 27 bin 788 TL değerini buldu. İlçede konut fiyatlarında artış yüzde 70 seviyelerinde. 

Son 2 senedeki satılık ev fiyat artışı ise yüzde 322 oldu. Çeşme’de 2023 itibarıyla ortalama metrekare kirası 175 TL, ortalama kira ise 24 bin 661 TL seviyelerinde. 

SASALI VE GÜZELBAHÇE DE ÇEKİM MERKEZİ OLDU 

İzmir'e olan göçün ardından insanlar uygun fiyatlı arsa-tarla gibi yatırım araçlarına yöneldi. Bu konuda da Sasalı ve Güzelbahçe oldukça dikkat çekiyor. 

Konut yatırımı cazibesini yitirdi! Yabancıya konut satışı yüzde 52,9 düştü!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenleme yabancıya konut satışını olumsuz etkileyecek! 

Yatırımcı konuttan çıktı, kredili konut satışı unutuldu! Uzman isim uyarıyor: Fiyatlarda düşüş beklemiyorum!

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!

Krediyle konut almak zorlaştı mı? Ev alacaklara son dakika şoku: TÜİK tek tek açıkladı!


 


Geri Dön