28 / 04 / 2024

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!

Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında yüzde 8.7 oranında düşüş gösterdi. Peki konut satışları neden düşüyor?



Yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede atmış olduğu adımlar sonrası ipotekli konut satışlarında gerileme devam ederken, ekim ayında ipotekli konut satışı 5 bin 577 adet şeklinde oldu. Peki konut satışları neden düşüyor? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilenleri Milliyet'e anlattı.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Resmi olarak açıklanan TÜİK konut satışı verilerine bakıldığında ekim ayında geçen aya göre yüzde 8.7 oranında bir azalma yaşandı. Aslında biz bunu değerlendirirken senelik performans çerçevesinde de bakabiliyoruz. Bu açıdan ocak-ekim dönemine bakıldığı zaman konut satışlarında benzer bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz.

‘YÜZDE 15'LİK DÜŞÜŞLE KAPATACAĞIZ’

2023 yılının Ocak-ekim döneminde bir önceki senein aynı dönemine göre yüzde 14,3 azalış var. 993 bin 835 şeklinde gerçekleşti. Geçen seneye göre konut satışlarında yılı yüzde 15'lik bir düşüşle kapacağız.

‘SATIŞ RAKAMI 2.5 MİLYONU AŞTI’

Açıklanan rakamlara göre toplam gayrimenkul satışlarında 2 milyon sınırının geçildiğini söyleyebilirim. Ülke genelinde konutlar dahil olacak şekilde tüm gayrimenkul türlerindeki satış sayısı 2.5 milyonu aştı.

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!

KREDİ FAİZLERİNDE YAŞANAN YÜKSELİŞ PİYASAYI NASIL ETKİLİYOR?

Konut satışlarında meydana gelen düşüşlerin en önemli sebeplerinden bir tanesi de krediye erişimde yaşanan zorluklar. Bu müteahhitlerin gayrimenkul üretme süreçlerini de olumsuz şekilde etkiliyor. Ayrıca konut kredilerinde ipotekli kredilere erişilememesi sebebiyle ciddi finansman problemi de yaşanıyor. Bu kredilerin yüksek faiz oranları sebebiyle gerçekleşiyor.

‘1 MİLYON TL İÇİN 30 BİN TL'LİK AYLIK ÖDEME’

Ayrıca piyasada şu anda 2.85 ile 3.25 arasındaki kredi oranlarına bakıldığı zaman ortalama 1 milyon lira kredi kullanan bir kişinin aylık 30 bin Türk Lirası geri ödeme yapması gerekiyor. Bu birçok müşteri açısından ödenebilir bir çerçevede kalmıyor.

‘VATANDAŞLAR KİRALAMALARA YÖNELDİ’

Mevduat faizlerinin de yüksek oranda artış gösterdiğini söyleyebiliriz. 1 milyon Türk Lirası mevduata 30 bin lira civarında bir faiz veriliyor olması vatandaşları satın almadan ziyade kiralamaya da yönlendiriyor diyebiliriz. Son senelerde kiralama fiyatları konut fiyatlarından daha yüksek oranda artış gösteriyor.


KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?

Artış gösteren maliyetler sebebiyle konut üreticilerinin maliyeti düşürme imkanı da söz konusu değil. Metrekare maliyetlerin 700 dolara ulaştığı önümüzdeki dönemlerde işçi, akaryakıt, enerji maliyeti sebebiyle konut maliyetlerinin artacağını düşünüyoruz.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR’DE FİYATLAR NE DURUMDA?

Türkiye’de ortalama metrekarede konut fiyatı 29 bin liraya dayanmışken, İstanbul’da 43 bin TL, İzmir’de 33 bin TL, Ankara’da 22 bin TL seviyeleri söz konusu.

Ayrıca ipotekli satışlarda önemli bir düşüş söz konusu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış seviyesi yüzde 5.9’a kadar gerileme gösterdi. Bu konut sektörünü net bir biçimde etkiliyor.

SIFIR VE 2. EL KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ, BU FİYATLARI DÜŞÜRÜR MÜ?

1. el konut satışları ve 2. ele bakıldığı zaman piyasada yüzde 70 seviyelerinde satışların 2. el gayrimenkullerde gerçekleştiğini değerlendiriyoruz. Açıklanan son verilere göre yaklaşık olarak yüzde 68.8 seviyesinde 2. el, yüzde 31.2 seviyesinde ilk el konut satışları gerçekleşti. Fiyatlarda bu tarihten sonra ciddi oranlarda gerilemeler beklemiyoruz. Sebebi şu: Artış gösteren bir konut maliyeti var. Bundan sonra düşmeyecek bir arsa maliyeti de var. Eğer bu dönem için konut alma ihtiyacınız varsa şu anda konutların alınabilir bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık ev sahibi istediği saatte müşteri getiremeyecek!

Tapu sistemi sil baştan değişiyor! Tarih resmen belli oldu!

Ev almak isteyenler arsaya yöneldi! 1’e 5 kazandıran arsalar var!


Geri Dön