27 / 04 / 2024

Tapu sistemi sil baştan değişiyor! Tarih resmen belli oldu!

Tapu sistemi sil baştan değişiyor! Tarih resmen belli oldu!

Tapu sahibi olmak isteyen herkesi ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı düğmeye bastı ve ‘Türkiye Tapu’ uygulamasını devreye alacağını duyurdu.



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün tapu işlemlerini kişi ve mekâna bağlı kalmadan çözmeyi hedefleyen "Türkiye Tapu" uygulamasının gelecek yılın sonunda uygulanması planlanıyor.

ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı faaliyet yürüten Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu işlemlerinin hızlandırılması için pek çok çalışma yaptı.

Tapu sistemi sil baştan değişiyor! Tarih resmen belli oldu!

WEBTAPU UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLDİ

Bu kapsamda, insanların fiziki ortama gerek duymadan her türlü tapu işlemlerini güvenli bir şekilde online olarak yapabilecekleri WebTapu uygulaması hayata geçirildi.

e-Devlet sisteminden her türlü evrak işlemlerinin de yapılabildiği sistemin kullanımı zamanla artarak günlük işlem sayısı 200 bini buldu. Uygulamayla beraber Türkiye'nin ve Bakanlık uygulamalarının dijitalleşmesine yeni bir katkı sunuldu.

'TÜRKİYE TAPU' UYGULAMASI 2024 YILININ SONUNDA DEVREYE ALINACAK

Ayrıca, tapu işlemlerini kişi ve mekâna bağlı kalmadan çözmeyi hedefleyen "Türkiye Tapu" uygulamasının gelecek yılın sonunda devreye alınması öngörülüyor.

Uygulamanın kullanılmaya başlanmasıyla beraber tapu işlem süreçleri de personelin çevrimiçi işlemleriyle çok daha hızlı biçimde gerçekleştirilecek. Tapu satış işlemleri aynı zamanda, 1 Temmuz tarihinden bu yana noterlikler vasıtasıyla da yapılabiliyor.

Tapu sistemi sil baştan değişiyor! Tarih resmen belli oldu!

AİLE İÇİ 2023 TAPU DEVİR MASRAFLARI NE KADAR?

Öte yandan, aile içi tapu devir masraflarının ne kadar olduğu merak ediliyor. Aile içi tapu devir masrafları 2023 yılı boyunca devir ücreti yani tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcının hesap edilmesi, devri gerçekleştirilecek taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerinin yüzde 4’ü olduğu biliniyor. Yüzde 4 oranı da alıcı ve satıcı arasında yüzde 2 pay olacak biçimde yatırılıyor. Devri yapılan ve devri alan kendi aralarında tapu devir masrafını farklı oranlarda ödeyecekleri biçiminde de mutabakata varabiliyor.

ÜCRETSİZ AİLE İÇİ TAPU DEVRİ YAPILABİLİR Mİ?

AHDHukukvedanışmanlık sitesindeki habere göre, aile içi tapu devrinin ücretsiz gerçekleştirilmesi mümkün değil. Aile içi tapu devri esnasında, devri veren ve alanların ödeme yapmaları gerekiyor. Yatırılacak miktar, gayrimenkulün değerine göre hesaplanıyor.

Ev almak isteyenler arsaya yöneldi! 1’e 5 kazandıran arsalar var!

Emlakçılardan çiftçilere ‘İmar tamamlanana kadar arazinizi ekmeyin’ çağrısı!

Emlak sektöründe kriz beklenenden erken geldi! İnşaatlar durma noktasında!


Geri Dön