10 / 05 / 2024

Ege Bölgesi'nde yüzde 154 arttı! Ev alacaklar dikkat! Deprem ve pandemi...

Ege Bölgesi'nde yüzde 154 arttı! Ev alacaklar dikkat! Deprem ve pandemi...

Ege Bölgesi'nde konut fiyatlarının yüzde 154'lere varan oranlarda yükseldiğinin altını çizen Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Ege Bölgesi’nde özellikle yazlık yerlerin gayrimenkul piyasası açısından genel olarak revaçta olduğuna dikkat çeken Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Endeksa tarafından açıklanan güncel rakamlara göre, Çeşme'nin Türkiye’nin en değerli ilk 10 ilçesi arasında yer aldığını belirtti. "Son 1 yılda %133 artış gözlemlenirken, Çeşme’de yıllık ortalama konut metrekare fiyatı 21 bin 766 Türk Lirası" diye konuşan Görkem Öğüt, Çeşme’yi 13 bin 333 Türk Lirası ile Urla'nın, 12 bin 857 Türk Lirası ile Güzelbahçe'nin, 11 bin 333 Türk Lirası ile Narlıdere'nin izlediğini dile getirdi. Öğüt, son 1 senedeki değer/fiyat yükselişi göz önüne alındığında Seferihisar'ın yüzde 154 ile dikkat çeken artış kaydettiğini aktardı. 

Ege Bölgesi nde yüzde 154 arttı! Ev alacaklar dikkat! Deprem ve pandemi...

1 senede Kuşadası’nda yüzde 138, Aydın’da yüzde 121 değer artışı oldu

Muğla’da Bodrum, Datça, Marmaris, Ula ve Fethiye’nin de gayrimenkul sektöründe ön planda olduğunu vurgulayan Öğüt, Bodrum’da yüzde 134 oranında, Datça’da ise yüzde 143'lük bir değer yükselişi yaşandığını belirtti. 

Son 1 senedeyse ortalama konut metrekare fiyatlarının Bodrum’da 19 bin 500 Türk Lirası, Datça’da ise 14 bin 500 Türk Lirası seviyelerinde olduğu veriler arasında yer alıyor. Kuşadası ve Didim sebebiyle Aydın da öne çıkan yerlerden oldu ve son bir senede Kuşadası’nda yüzde 138'lik, Aydın’da yüzde 121'lik değer yükselişi kaydedildi. 

“Depreme dayanıklı ev” arayışları devam ediyor

Depremin dünyanın ve Türkiye’nin gerçeği olduğunu ve Endeksa olarak bölge raporlarında da zemin yapısının bir başlık olarak bulunduğunu belirten Öğüt, "Çoğu zaman pek fark edilmese de insanlar ev seçerken zemin yapısına bakıyor. İzmir depremi olduğunda insanlar bir anda “depreme dayanıklı ev” “yeni bina” aramaları yapmaya başladılar" şeklinde konuştu.

Ege Bölgesi nde yüzde 154 arttı! Ev alacaklar dikkat! Deprem ve pandemi...

Bu panik halinin ve Bayraklı ile Bornova gibi bazı ilçelerin depremden etkilenmeleri sebebiyle o süreçte özellikle Foça’da satılık konut fiyatlarında önemli bir yükseliş gözlemlendiğinin altını çizen Görkem Öğüt, bunun haricinde İzmir’de, depremin ardından iki başlıkta hareketlilik yaşandığını belirtti.

"Depremin etkilediği Bayraklı, Bornova gibi ilçelerden zemin yapısı nispeten daha güçlü ilçelere yaşanan hareketlilik, ikinci ve en önemlisi ise bina yaşı bağlamında yaşanan hareketlilik" açıklamasında bulunan Öğüt, insanların eski yapılardan yeni yapılara taşınmaya başladığına dikkat çekti. 

Öğüt, herkesin gücünün bir anda taşınmak için yetmeyebildiğinin altını çizdi ve "İnsanlar en azından aynı bölgede daha genç, yeni binaya taşınmak istiyorlar. Bu durum da yeni binalarda fiyatın artmasına sebep oldu" diye konuştu. 


Geri Dön