Ege Bölgesi'ni yılda yaklaşık 7 milyon yabancı turist ziyaret etti!
Ege Turistik ve İşletmecileri Federasyonu (ETİK), 'Ege Kıyı Raporu' yayımlandı. Ege Turistik ve İşletmecileri Federasyonu'nun hazırladığı raporda, Ege Bölgesi'ni yılda yaklaşık 7 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği açıklandı
Ege turizminin "tarihi bir perspektif' olarak ele alındığı raporda, turizmin gelişmeye başladığı ilk bölgelerden Ege'de yer alan Muğla, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Afyon, Uşak gibi merkezlerde, son yıllarda toplam 7 milyon civarında ziyaretçi sayısına ulaşıldığı dikkat çekti.
2013 yılı sonunda Ege Bölgesi'nin ülkemizi ziyaret eden yabancı ziyaretçi oranının yüzde 15 ila 17'sine sahip olduğu ve yabancı turist sayısı bakımından en fazla trafiğin sırasıyla Muğla, İzmir, Aydın ve Denizli'de yaşandığı belirtildi.
Raporda, Ege turizminin 2014'ün 8 aylık döneminde azalan kurvaziyer pazarına rağmen yaklaşık 3.7 milyon yabancı ziyaretçiyi misafir ettiği bilgisi de yer aldı. 1983-84 yılında 40 İ bin olan yabancı ziyaretçi sayısının, 2013'te 5 milyon 2 yüz 44 bine yükseldiği gözler önüne serilerek, Ege turizminin gösterdiği Ege Bölgesi'ndeki tarihi ve kültürel bölgeler ziyaretçi akınına uğruyor.
durum görece bir trendi gözler önüne sermektedir" diye konuştu.
5 MİLYAR DOLAR GELİR Ege Bölgesi'nin günümüzde yaklaşık 4-5 milyar dolar gelir elde ettiği dile getirilen raporda, böylece ülkemizin yabancı ziyaretçilerden elde ettiği gelirin yüzde 20'sine denk gelen bir büyüklüğe sahip olduğunun altı çizildi.
2013 yılıyla ilgili edinilen bilgilere göre, Ege'de meydana gelen turist trafiğinin yüzde 58'i Muğla, yüzde 27'si İzmir, ve yüzde ll'nin Aydın illerinden sağlandığı ifade edildi.
Dünya çapında marka yaratmalıyız
Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi bilgilendirme toplantısı İzmir Hilton Oteli'nde yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, turizm söktörünün yeni hedefinin dünya çapında ünlü zincir otel markaları yaratmak olması gerektiğini söyleyerek, "Yeni bir strateji oluşturmamız lazım. Kendi markamızı yaratacak niteliğe sahibiz. Çevre ülkelere kendi markamızı pazarlamalıyız" diye konuştu.
büyük gelişime işaret edildi. Son 30 yılda "13 kat" büyüme gösteren Ege turizmi hakkında bilgi veren ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "1993-94 yılında Ege'nin Türkiye turizminden aldığı pay oranı yüzde 26.5 iken, 2013'te aldığı pay yüzde 15. Bu düşüşü olumsuz bir durum olarak düşünmeyelim. Çünkü, ülkemiz diğer bölgelerde turizm potansiyelini gözle görülür bir şekilde hayata geçirmekte ve yeni destinasyonlar mevcut pazara girmektedir.
Habertürk Egeli