05 / 05 / 2024

Ege depremi komşuyu da yıktı! 2 çocuk hayatını kaybetti!

Ege depremi komşuyu da yıktı! 2 çocuk hayatını kaybetti!

Ege Denizi’nin Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9 büyüklüğüne sahip deprem, Yunan adalarında da hissedildi. Deprem nedeniyle Sisam’da iki çocuk yaşamını yitirdi.



İzmir depremi başta Sisam, İkarya, Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Yunanistan’ın büyük bölümünde hissedildi. Sisam Adası’nda 15 yaşında bir erkek ve 17 yaşında bir kız lise öğrencisi yoldan geçtikleri anda çöken bir binanın altında kalıp yaşamını yitirdi. Ada’da 8 kişi de yaralandı. Çok sayıda eski ve terk edilen evin yıkıldığı Ada’nın Karlovasi yerleşimindeki Panagia Theotokou Kilisesi de büyük çapta hasar gördü. Ayrıca meydana gelen tsunami nedeniyle, Sisam, İkarya ve Sakız sahilerindeki kafe ve restoranlar hasar aldı. 

‘AYNALAR, PENCERELER KIRILDI’

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki ve Güven Özalp'in haberine göre; Sisam sakinlerinden Yani Vuros deprem anlarını “Evde kitaplar uçuştu. Aynalar pencereler kırıldı. Sokağa fırladım. İnsanlar Tanrı’dan yardım isteyerek kaçmaya çalışıyorlardı” diye konuştu. Sismolog Yerasimos Huliaras, adalara kıyasla İzmir’deki hasarın çok büyük olmasının, binaların inşa şekli ile ilgili olduğunu iddia etti.

AVRUPA’DAN MESAJ YAĞDI

İzmir ve Yunan adalarını vuran deprem sonrasında Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye en üst düzeyde destek mesajları geldi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, gelişmeleri takip ettiklerini söyleyerek düşüncelerinin depremden etkilenenlerle olduğunu ve AB’nin destek sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de düşüncelerinin Yunanistan ve Türkiye’yle olduğunu ve AB’nin mümkün olan tüm yollarla yardıma hazır olduğundan bahsetti.

Avrupa Parlamentosu David Sassoli ise diğer AB kurumlarıyla durumu yakından takip ettiklerini açıkladı. 

AB Komisyonu’nun Sivil Savunma ve İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi’nin bölgeye gelen sivil savunma yetkilileriyle temasta bulunduğunu ve yardım için hazır beklediklerini söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ege’de yaşanan depremle ilgili haberlerden büyük üzüntü duyduğunu söyleyerek, “Yardıma hazırız” mesajı yayınladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ülkesinin, bu korkunç sınama karşısında Türk ve Yunan halklarının yanında olduğundan bahsederek, “Bu ülkelerin hükümetlerinin talep etmesi durumunda Fransız kurtarma ekipleri derhal bölgeye ulaşabilir” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla temasa geçen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’tan da benzer bir ekip gönderme mesajı geldi.

MİÇOTAKİS’TEN ERDOĞAN’A ‘GEÇMİŞ OLSUN’

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Erdoğan ve Miçotakis görüşmede, karşılıklı olarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek duyulması durumunda Yunanistan’a yardım edeceklerini söyledi. Miçotakis daha sonra Twitter hesabı üzerinden “Anlaşmazlıklarımız ne olursa olsun, böyle anlarda insanlarımız birlikte ayakta durmalıdır” diye yazdı. Erdoğan, Miçotakis’in tweet’ine İngilizce cevaplayarak, “iki komşunun dayanışması hayattaki başka şeylerden daha değerli” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a telegraf göndererek “taziye” ve “geçmiş olsun” dileklerinde bulundu. 

İzmir'de 7 katlı binanın yıkılma anları görüntülendi!

Yıkımın nedeni: Beton ve demir kalitesi!


Geri Dön