06 / 05 / 2024

Ege-Koop, 100 bin kişiyi ev sahibi yaptı

Ege-Koop, 100 bin kişiyi ev sahibi yaptı

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, 'Hükümetin Ankara gibi İzmir için de özel kentsel yenileme yasası çıkarması gerek. Kaçak yapılar bu yetkiyle yıkılarak yerine modern konutlar yapılabilir' dedi



Ege-Koop 27. Olağan Genel Kurul toplantısı  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda yapıldı. Genel Kurul'un açılışına CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Türk Parlamenter Birliği İzmir şžube Başkanı ve eski milletvekili Metin Öney katıldı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 26 yılda 1 milyar 320 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek 100 bin kişiyi ev sahibi yaptıklarını söyledi.

BATUM'DAN KUTLAMA

Divan Başkanlığı'nı Yusuf Turan'ın yaptığı genel kurulun açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr Süheyl Batum, ürettiği 26 bin konutla sağlıklı bir çevrede insanca yaşamanın en temel koşulunu sağladığı için Ege-Koop'u kutladı. Batum, Ege-Koop'un sadece konut üretmediğini, düzenlediği 41 panel, 18 eğitim semineriyle insanlara kültürel, toplumsal, siyasal, hukuksal yönden de katkı verdiğini söyledi.

Parti olarak hedeflerinin Türkiye'yi insani gelişmişlik kriterlerinde ilk 20 ülkenin arasına, çok kısa sürede de ilk 20'nin içine sokmak olduğunu aktaran Batum, aksi taktirde 'çocuklar, gençler, toplum, Türkiye için bir şey yaptık' denilemeyeceğini söyledi. Süheyl Batum, 'Bunu yapacak kişilere bu fırsatı vermeli ve onlardan bunun hesabını sormalıyız' diye konuştu.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, kuruluşun 26 yıllık kurumsal yaşamında 100 bin kişinin sağlıklı bir ortamda insanca yaşam sürdürdüğü ve orta ölçekte 20 ilden daha büyük bir ili İzmir'e kazandırdığını söyledi. Kuruluşun 26 yıllık toplam yatırım toplamının 1 milyar 320 milyon dolar, 2010 yılı yatırım tutarının ise 150 milyon lira olduğunu aktaran Aslan, kriz koşullarında bile yatırımlarının arttığını söyledi.

İzmir'de nüfusun yüzde 55'inin kaçak yapılarda, gecekondularda, yüzde 38'inin kirada oturduğunu aktaran Aslan, TOKİ'nin İzmir'i görmezden geldiğini savundu. Aslan, hükümetin  Ankara  gibi İzmir için de özel kentsel yenileme yasası çıkarması gerektiğini, bu yasal yetkiyle ancak gecekondu ve kaçak yapıların yıkılarak yerine modern konutlar ve çevre düzenlemelerinin yapılabileceğini dile getirdi. Belediyelerin tahsil ettiği ruhsat ücretlerinin adeta 'haraç' alır gibi belirlendiğini vurgulayan Aslan, bu olumsuz uygulamanın hem çoğunluğu dar ve sabit gelirli olan kooperatif ortaklarını, hem de inşaat sektörünü ciddi şekilde sıkıntıya soktuğu eleştirisini yaptı. Genel Kurul'da Hüseyin Aslan güven tazeledi.

Yapı denetimine indirim talebi

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yapı denetim şirketlerinden de uyguladıkları yüzde 3'lük oranı aşağı çekmelerini talep etti.

Arslan, Ege Koop'un yeşil çevre dokusuyla her türlü altyapısıyla İzmir'i süsleyen 7 modern kent parçasının yok sayılması halinde kentin görünümünün farklılaşacağını, silüetinin değişeceğini belirterek; 'Kentin sosyal dokusu başkalaşır ve böylece çarpık kentleşmenin, gecekondulaşmanın iç karartıcı fotoğrafı ortaya çıkar' dedi.
Yeni Asır/ERTAN GÜRCANER


Geri Dön