03 / 05 / 2024

Egemen Bağış: Alman vatandaşları 17 bin konut aldı!

Egemen Bağış: Alman vatandaşları 17 bin konut aldı!

Bakan Bağış, Migazin'e yazdığı makalede "Türkiyede Alman yatırımlarının sayısı sürekli artmaktadır. İkinci olarak, binlerce emekli Alman Türkiyeye taşınmıştır. 2002 ve 2010 yılları arasında, Alman vatandaşları Türkiyede 17.270 gayrimenkul satın almıştır



Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Alman Hükümetinin entegrasyon kampanyası sloganı olan Biz birlikteyizi takdir ettiklerini, ancak İşgücü Anlaşmasının 50. yılında entegrasyon politikasının bir adım ötesine geçilerek artık "eşit katılım konusunu tartışmanın" vaktinin geldiğini belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Alman Migazin Dergisinde yayımlanan "İş göçü anlaşmasının 50. yılında paradigma değişimi: Eşit katılım" başlıklı makalesinde Türk-Alman ilişkilerinin geldiği noktayı değerlendirdi.

Makalede, tarihsel, siyasi, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı, Türkiye ve Almanyanın her zaman birbirleri için önemli ortaklar olduğunu ve olmaya da devam edeceğini kaydeden Bağış, "Türkiye ve Almanya tarih boyunca dostane ilişkilere sahip iki ülke olmuştur. I. Dünya Harbine, Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu birlikte girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, Nazi rejiminden kaçıp Türkiyeye sığınan Alman bilim adamları, mimarlar ve doktorlar, Cumhuriyetin büyük projeleri için önemli katkılar yapmıştır" ifadelerini kullandı.

Almanya ve Türkiye arasında 1961 yılında İşgücü Anlaşması imzalandıktan sonra, Türkiyenin, işgücünün büyük bir kısmını Almanyaya gönderdiğini hatırlatan Bağış, Türk göçmen işçilerin ilk işinin, savaşın yakıp yıktığı ülkeyi yeniden inşa etmek olduğunu, İşgücü Anlaşmasından bu yana geçen yarım yüzyıl zarfında Türklerin, Almanyada önemli başarılara imza attıklarını belirtti. Bağış şunları kaydetti:

"Almanyadaki Türk toplumu üç milyondan fazla kişi ile güçlü bir varlık göstermektedir. Son 50 yıl içerisinde, 1960ların Türk göçmenleri ve misafir işçileri temelli Almanyada ikamet eden vatandaşlara dönüşmüşler ve kuşkusuz Almanya için önemli bir katma değer yaratmışlardır. 2005 yılında Alman Göç ve İltica Kurumu tarafından yayınlanan Türk Göçünün Almanyaya Etkisi isimli rapora göre, Alman ekonomisinin bugünkü iyi sicilinin oluşmasında Türklerin etkisi yadsınamaz. Almanyada yaşayan Türkler, 70.000 küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) ile Almanyada ekonomik büyümeye katkıda bulunmaktadırlar. Bugün bu KOBİler yılda toplam 30 milyar Avro ciro oluşturmakta ve en az 350.000 kişiye istihdam sağlamaktadırlar. Özellikle üçüncü ve dördüncü kuşakların ortaya çıkmasıyla, Türk kökenli genç Almanların başarı öyküleri duyulur oldu. Artık Almanyayı uluslararası arenada temsil eden Türk-Alman yönetmenlerimiz ve Alman-Türk futbolcularımızın olduğu zamanlardayız. Son zamanlarda, Türk kökenli Alman siyasetçiler, hem federal hem de eyalet düzeyinde siyasette oldukça aktif olmuştur. Büyük bir Alman siyasi partisinin eşbaşkanlığını ikinci nesil Türk kökenli bir Alman yürütmektedir.

Alman Federal Parlamentosunda beş Türk asıllı milletvekili hizmet vermektedir. Sadece Berlin Eyalet Parlamentosunda göçmen kökenli on Türk politikacı vardır. İki Alman eyaletinin Entegrasyon Bakanlığını ve bir eyaletin Entegrasyon Müsteşarlığını Türk asıllı kadın politikacılar yürütmektedir. 2010 yılında göçmen kökenli Almanlar tarafından ilk siyasi parti Türk-Alman liderliğiyle kurulmuştur."

Türklerin Almanyada artık misafir işçi veya yabancı değil, ana dili gibi Türkçe ve Almanca konuşan, Türkiye ve Almanyanın vatandaşları olduğunu ifade eden Bağış, çoğunlukla aşırı gruplar tarafından dillendirilen argümanların aksine, Almanyada yaşayan Türklerin bir "yükümlülük" değil, aksine Alman toplumunda, ekonomisinde, kültür ve siyasetinde olumlu varlık gösteren bir topluluk halinde olduğunu belirtti.

50 yıllık göç sürecinde, Türkiye ve Almanya arasında güçlü bir köprü inşa edildiğini ifade eden Bağış, şunları vurguladı:

"İlk olarak, Almanya, Türkiyenin en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir. Türkiyede Alman yatırımlarının sayısı sürekli artmaktadır. İkinci olarak, binlerce emekli Alman Türkiyeye taşınmıştır. 2002 ve 2010 yılları arasında, Alman vatandaşları Türkiyede 17.270 gayrimenkul satın almıştır. Almanyadan Türkiyeye göç eden Almanların sayısının giderek artmasına rağmen, Türkiyeden Almanyaya göç durma noktasına gelmiş, hatta eksiye düşmüştür. 2010 yılında Türkiyeden Almanyaya göç edenlerin sayısı 30.000 olmuş, Almanyadan Türkiyeye kesin göç yapanların sayısı 40.000i bulmuştur. Almanya, Avrupa entegrasyon sürecinin kesinlikle lokomotifi olmuştur. Sayılar ve rakamlar, Türkiyenin, Avrupanın geleceğinin şekillenmesinde, ekonomik, demografik, sosyo-kültürel ve politik açıdan, Almanyanın yanında yer alacağını göstermektedir. Başbakanım, hükümetim ve ben, Almanyadaki Türk toplumu için daha yetkin ve kapsayıcı politikalar formüle edilmesi de dahil olmak üzere, bizim ortak menfaatimize olacak herhangi bir konuda Alman meslektaşlarımızla işbirliği yapmaya hazırız. Biz Alman Hükümetinin entegrasyon kampanyası sloganı olan Biz birlikteyizi takdir ediyor ancak İşgücü Anlaşmasının 50. yılında entegrasyon politikasının bir adım ötesine geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Artık eşit katılım konusunu tartışmanın vakti gelmiştir."

AA


Geri Dön