Ekonomi

Ehliyeti olanlar dikkat, süre doluyor! Yoksa ceza gelecek

Ehliyeti olan Türk vatandaşlarına dikkat çeken bir uyarı yapıldı. Yıl sonuna kadar yeni ehliyete geçmeyen vatandaşların 15 TL ceza ödemesi gerekecek. Bu vatandaşların bir an önce yeni ehliyetini alması gerektiği belirtildi. Ancak hem yeni kimliklerini hem de yeni ehliyetlerini almayan vatandaşların sayısı bir hayli fazla

İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni kimlik ve yeni ehliyet uygulamasıyla birlikte vatandaşlara birçok kolaylık sağlanmıştı. Ancak hem yeni kimliklerini hem de yeni ehliyetlerini almayan vatandaşların sayısı bir hayli fazla. İşte yılsonuna kadar yeni ehliyetini almayan vatandaşlar için 15 TL tutarında cezai işlem uygulanacak. 

EHLİYETLERİNİ KAYBEDENLER DE PARA ÖDÜYOR

Ülkemizde ehliyeti olup aktif bir şekilde araba kullanan vatandaşlara önemli bir duyuru yapıldı. Eski tip ehliyeti olan vatandaşlara bir duyuru yapıldı ve ehliyetlerin kullanım süresinin bu yıl sonunda dolacağı belirtildi. Bu noktada yeni yılda tüm sürücülerin yeni tip ehliyet kullanması gerektiği belirtildi. Yeni tip ehliyet alacak olanlar ise 15 TL para ödeyecek. Bunun yanı sıra yeni tip ehliyetini kaybedenler ise yine sadece 15 TL bedel ödeyecek ve yeni ehliyetini alabilecek. Bu noktada ehliyetini kaybedenler sadece hizmet bedeli olan 15 TL’yi ödeyecek. 

31 ARALIK SON TARİH

Eski tip ehliyet sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla eski ehliyetlerini yeni sürücü belgesi kartlarıyla değiştirebilecekleri paylaşıldı. Bunun yanı sıra eski tip kimliklerin de eski tip ehliyetlerin de değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ehliyet değişikliği yapacak olan vatandaşların eski ehliyetleri devre dışı kalacak ve yeni ehliyet gelene kadar geçici bir belge düzenlenecek.
 

BAŞVURUNUZU HEMEN YAPIN

Tüm bunların yanı sıra 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf da talep ediliyor. Ayrıca 31 Aralık 2022’den sonra trafikte eski sürücü belgesiyle tespit edilen kişilere idari para cezası uygulanacağı paylaşıldı. Bundan dolayı vatandaşların yeni tip ehliyet başvurusu yapması gerektiği ifade edildi.

ÖDENECEK CEZA TUTARI DA ŞİMDİDEN BELLİ

2022 yılı itibariyle ehliyet yenileme ücreti 15 lira olarak belirlendi. Bu tutarın 13 TL’si “değerli kağıt” bedeli olarak, 2 TL’si de “vakıf payı” bedeli olarak geçiyor. Ehliyetini yenileyen vatandaşlar 15 TL ödeyecek ve ehliyetini kaybeden vatandaşlar da yine 15 TL ödeyerek gerekli belgeler ile ehliyetini alabilecek.

Vatandaşlar ilk olarak herhangi bir sağlık kurum ve kuruluşundan alınacak “Sürücü Olur” raporu alacak ve MERNİS sisteminde adres bilgilerinin kayıtlı olunması gerekecek.

Altını da gümüşü de doları da solladı! 1 yılda yüzde 434 kazandırdı!

Benzine zam mı geldi? 18 Temmuz benzine indirim yapılacak mı?

Tarih belli oldu! Benzine dev indirim yolda