Ekonomi

Eski ehliyetlerini yenilemeyenler yandı!  Yüklü cezası var!

Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022'de bitiyor. Sene sonuna kadar yenilenmeyen eski sürücü ehliyetleri geçerliliğini yitirecek. Çünkü yeni yılda yenilenmemiş olan sürücü belgeleri geçersiz sayılacak ve sürücüye yüklü bir ceza kesilecek

Yetkililer, vatandaşlardan başvuru yoğunluğundan dolayı mağduriyet yaşamamaları adına müracaatlarını senenin son aylarına bırakmamalarını istedi. Çünkü yeni yılda yenilenmemiş olan sürücü belgeleri geçersiz sayılacak ve sürücüye yüklü bir ceza kesilecek.

 
1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye yeni tip sürücü belgesiyle tanışmıştı. O tarihten günümüze kadar da  ehliyetlerin değiştirilme süreci devam ediyor. Fakat bu süre 31 Aralık 2022'de son bulacak. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü ehliyetleri geçersiz sayılacak.  Geçerliliğini yitiren eski tip ehliyetleriyle araç kullanan kişilere , Karayolları Trafik Kanunu gereğince idari para cezası kesilecek.

"YILIN SON AYINI, SON GÜNLERİNİ BEKLEMEYİN!" 

Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabiliyor. Fakat Amasya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Zehra Şahinler, randevu alamayan kişilere mesai sonrası 17.00 - 19.00 saatleri arasında hizmet verilebileceğini duyurdu.  Zehra Şahinler, “Başvuru yoğunluğundan kaynaklı muhtemel mağduriyetlerin önüne geçebilmek için vatandaşlarımızın senenin son ayını, son günlerini beklememeleri önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

BELGE ÜCRETİ VERGİ DAİRESİNE ÖDENECEK!

Sürücü belgesini yenilemek isteyen kişilerin  aile hekiminden "sürücü olur" raporu alması ve son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ile vergi dairesi müdürlüklerine, "https://ivd.gib.gov.tr" internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara 15 TL yatırması gerekiyor. Müracaat işlemlerinin tamamlanmasının ardından Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) adresi bulunan kişilerin yurt içinde verecekleri herhangi bir adrese sürücü belgelerinin teslimatı gerçekliyor. 

 

3 BİN 600 LİRA CEZASI VAR!


 Ehliyetsiz araç kullanmanın 2022 senesi için belirlenen temel cezası 3.674 Türk Lirası. Bunun direk ödenmesi durumunda %25 indirim uygulanıyor. Yani erke ödemede ceza 2755,5 TL'ye düşüyor. 31 Aralık tarihinde yeniden değerlenme oranında zam yapılacak bu ceza daha da artacak. Bunun haricinde ehliyetsiz kullanılan aracın ruhsat sahibine de ceza verilmesi gerekiyor.

Flaş! İstanbul 80 ili solladı! 15 bin TL'yi aştı

Milyarderler özel jetlerini satışa çıkardı! Peki neden? Sebebine çok şaşıracaksınız!

Özel sektörde çalışanlar maaş promosyonu alabilecek mi?