Sektörel

EİDS gayrimenkul sektörünün bir ihtiyacı ama yetersiz!

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin gayrimenkul sektörünün bir ihtiyacı olduğunu ancak bu haliyle yetersiz kaldığında dikkat çekti.

Konut krizinin yoğun olarak yaşandığı ve bakanlığın mücadele etmeyi amaçladığı sorunların en çok karşılaşıldığı illerin başında ise İstanbul geliyor. Biz de İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş ile EİDS’nin konut krizi ve gayrimenkul sektörüne etkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

KONUT SEKTÖRÜNDE YENİ SİSTEM

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle, ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirildi.

Bu doğrultuda; ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı. Kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan platformunda ilan giremeyecekleri duyuruldu.

MAVİ BONCUK MESELESİ ORTADAN KALDIRILMALI

 Adnan Yeşiltaş ''EİDS güzel, arzu edilen bir şey ancak keşke şu ‘mavi boncuk’ meselesi olmasa… Yani mülk sahiplerinin, birkaç emlak müşavirine ‘mavi boncuk’ dağıtması hem bizi incitiyor hem de piyasayı daha da zora sokacak gibi görünüyor. Dolayısıyla bu ‘mavi boncuk’ meselesinin ortadan kalkması gerekir.

Yönetmeliğin değişmeyen, dokunulmayan yeri kalmadı, yamalı bohça gibi oldu… Bu çağda ne olması gerekir? Dünyanın en güzel ülkesinin en güzel şehrinde emlak müşavirleri kanunlarla, yasalarla donatılmalı.'' dedi.

Yeşiltaş ''Ev sahiplerinin ‘mavi boncuk’ dağıtması da ciddi kargaşaya neden olacaktır. Zira kendisi veremiyorsa, sadece bir emlak müşavirine yetki vermesi gerekir.

Aslında bunun adı da yetki değil, bu bir izin. Doğrulanmış izin doğrudan emlak müşavirinin mailine gitmeli ve kendisi onaylamalı. Öbür türlü bu sürdürülebilir bir şey değildir. Biz bu işi daha hangi çağa göndereceğiz? Bugün yasalar karşısında emlak müşavirlerinin tanımı, 4. Murat’tan kalan ‘simsar’ ve ‘tellal’… Yani bu mesleğin herhangi bir karşılığı yok.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN YETERSİZ

Sonuç olarak  EİDS’nin olumsuz taraflarının çok fazla olduğunu açıklayan Yeşiltaş ''Birkaç kişi yetkilendirilmiş olarak çıkacak, ilan verecek. Müşteri tabii pazarlığı seviyor…

Müşteri pazarlığı yaparken ne yapacak? Kim daha uygun, daha makul komisyonu isteyecekse onu tercih edecek. Dolayısıyla izin verilmiş, yetkilendirilmiş iki – üç emlakçı birbirine girecek. Bu çok büyük bir tehlike. Bu ‘mavi boncuk’ ciddi bir meseledir.'' dedi. 

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!