17 / 09 / 2024

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

Emlak ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamaya alındı. Uygulama ile doğrulanmış ilan başlığındaki düzenleme ile sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor.




Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı,Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, gayrimenkul sektöründe ilanların güvenilirliğini artırmak ve sahte ilanların önüne geçmek amacıyla geliştirildi. Sistem ile artık ilan portallarında tapusu olan ve mal sahibinin ilan izni onayının olduğu doğrulanmış ilanlar yayınlanabilecek''
dedi.

Emlak ilanlarında EİDS dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

E-DEVLET ONAYI OLMADAN İLAN VERİLMEYECEK

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı
“Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, gayrimenkul sektöründe ilanların güvenilirliğini artırmak ve sahte
ilanların önüne geçmek amacıyla geliştirildi.

Sistem ile artık ilan portallarında tapusu olan ve mal sahibinin ilan izni onayının olduğu doğrulanmış ilanlar yayınlanabilecek. Taşınmaz sahibi tarafından E-devlet üzerinden verilen ilan verme izni ile ilanlar artık yayınlanabilecek.

Emlak ilanlarında EİDS dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek” diye konuştu.

Uygulamanın devreye alınmasıyla, sadece yetki belgeli emlak işletmelerinin yetkilendirilebilmesinin mümkün olacağını ifade eden Özelmacıklı “Taşınmazın sahibi kendisi, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait bir taşınmazın ilanını verebiliyor olacak. Lakin bunun dışındaki akrabalarının, tanıdıklarının taşınmazlarının kiralanması veya satışı ile ilgili herhangi bir ilan veremeyecek.

15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın ilan verilebilmesi mümkün olacak.

Doğrulanan ilanlarda EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı yönünde bir logoya yer verilecek. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise uygulama yetki doğrulaması yapılmadan ilan
verilemeyecek” şeklinde konuştu.

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

Bakanlıktan emlak sektöründe fahiş fiyata 30 milyon 152 bin 253 TL ceza!
Emlak satışında yeni dönem: 'Doğrulanmış ilan' düzenlemesi yarın başlıyor! İşte 10 soruda doğrulanmış ilan düzenlemesi

Geri Dön