17 / 09 / 2024

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

Doğrulanmış ilan düzenlemesinin emlak sektörünü nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Ekonomist Mert Başaran, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...




Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe yaşanan güvensizlik ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla, doğrulanmış ilan düzenlemesini 15 Eylül itibarıyla hayata geçirdi. Uygulama tam anlamıyla 1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu olacak. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesi kapsamında ilan platformlarında faaliyette bulunan tüm emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirildi. Böylece, piyasanın güvenilirliği artırılacak ve tüketicilerin hakları korunacak. Yeni dönemde emlak ilanları, gayrimenkul sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmeler tarafından verilebilecek ve mülk sahipleri, e-Devlet üzerinden emlak işletmelerini yetkilendirerek ilanları doğrulatma hakkını elde edecek. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesinin emlak sektörünü nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Sektör temsilcileri sık sık konuyu değerlendiriyor. 

Ekonomist Mert Başaran, Ekol TV'de doğrulanmış ilan düzenlemesi ile ilgili konuştu. Ekol TV'nin, https://x.com/ekoltvv resmi sosyal medya hesabından Mert Başaran'ın açıklamaları paylaşıldı. İşte Başaran'ın doğrulanmış ilan düzenlemesi ile ilgili o değerlendirmesi: 

"Ben bu düzenlemenin emlak sektörünü olumlu etkileyeceğine inanmıyorum. Benzer bir düzenleme de market fiyatları için yapılmıştı, ancak herhangi bir fiyat düşüşü yaşanmadı. Bunlar biraz, dostlar alışverişte görsün diye yapılan şeyler. Ama bunun yapılması da gerekiyordu. Fiyatları düşürmeyebilir ancak vatandaşların mağduriyetlerinin azalmasını sağlayabilir. 

Örneğin, İstanbul Esenyurt ve  İzmir  Buca'da benim bildiğim öyle ilanlar var. Almak için gidiyorsun, rakamlar gerçek değil, az önce satıldı diyorlar. Bunlar ortadan kalkacak. Yani artık vatandaşlar, o ilan gerçekten varsa gidip bakabilecek. Ancak fiyatlar da çok büyük bir değişiklik sağlamaz.

İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez. Mesela İzmir'e gidiyorsun ev ilanı yok hayalet ev rakamlar gerçek değil. Serbest piyasada vatandaşın koyacağı fiyata engel olamazsın."

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

Peki vatandaşlar doğrulanmış ilan düzenlemesi ve emlak sektörü ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar... 

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

 

Arazi tapusu olanlara devlet kira ödeyecek! İşlenmeyen tarım arazileri nasıl kiraya verilecek? 

Altın uçmadı resmen fırladı! Gram, çeyrek, Ata altın fiyatları ne kadar oldu? 16 Eylül 2024 altın fiyatları

Türkiye’de konut fiyatları bundan sonra artar mı?

Sınırlarını zorlayan İstanbul için tersine göç çözüm olabilir mi?  


 


Geri Dön