27 / 04 / 2024

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti! Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti! Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti... Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete'de yayımlandı... Hemen tek tek açıklanan bu detaylara göz atın...



Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, pek çok kişinin merak ettiği ve araştırdığı ek Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulamasının esaslarını belirledi.

Verilen detaylara göre söz konusu düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023'e kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Paylaşılan detaylara göre, ek MTV, araç sahiplerinin 2023'te ödeyecekleri vergi kadar olacak. Söz konusu bu ilave vergi, 2023 yılına mahsus olacak ve bir defa alınacak.

Verilen bilgilere göre, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak ya da yurt dışına çıkaramayacak. 

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti! Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete de yayımlandı!

ALAN MI YOKSA ÖDEYECEK SATAN MI?

Resmi Gazete'de yayımlanmış olan tebliğe göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan da sorumlu olacak.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre söz konusu taslak metinde verilen örnekte, 15 Mayıs 2023 tarihinde yani kanun çıkmadan aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiden sorumlu olmuş olacak. Yine 21 Ağustos 2023 tarihinde yani kanun çıktıktan sonra aracını satan bir kişi de ek vergiyi kendisi ödeyecek. 

Örnek 1: (A), ismine kayıt ve tescilli otomobilini 15 Mayıs 2023 tarihinde (B)’ye devretmiştir. Söz konusu bu durumda, 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ismine kayıt ve tescilli taşıtı bulunan (B) ek MTV’nin mükellefi olacak.

Örnek 2: (C), ismine kayıt ve tescilli otomobilini 21 Ağustos 2023 tarihinde (D)’ye devretmiştir. Söz konusu bu durumda, devir işlemi 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapıldığından (D) ek MTV’nin mükellefi olmayacak.


İKİNCİ 6 AYDA ALAN YARIM MI ÖDEYECEK?

Yine verilen detaylara göre, söz konusu kanunun yayımı itibarıyla MTV mükellefi olan kişilere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV’nin tamamı kadar ek vergi tahakkuk ettirilecek. Ek MTV’nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı takip eden ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti de kasım sonuna kadar ödenecek. 

2023 yılının 2. yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin olarak ödenecek. Yani, 2023 yılının Eylül ayında ilk kez kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak. 

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti! Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete de yayımlandı!

Ek MTV ödenmemiş taşıta muayene yapılmayacak.

Örnek 1: (A), yıllık motorlu taşıtlar vergisi tutarı 1.626 Türk Lirası şeklinde olan ismine kayıt ve tescilli otomobilini 3 Temmuz 2023 tarihinde (B)’ye satmıştır. Söz konusu kanunun yayım tarihi itibarıyla bu taşıt (B) ismine kayıt ve tescilli olduğundan söz konusu taşıta yıllık olarak tahakkuk ettirilen 1.626 liranın tamamı kadar ek MTV (B) adına tahakkuk edecek. Söz konusu bu verginin ilk taksitinin Ağustos ayı sonuna kadar, 2. taksitinin de Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Örnek 2: 9 Eylüol 2023 tarihinde ilk kez (A) adına kayıt ve tescil edilmiş otomobil cinsi taşıta 2023'ün 2. altı aylık dönemine isabet eden 1.272,5 Türk Lirası tutarında motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Söz konusu bu durumda, (A) adına bu tutar kadar (1.272,5 TL) ek MTV tahakkuk ettirilecek olup, bu vergi motorlu taşıtlar vergisiyle birlikte peşin şekilde ödenecektir.

DEPREMDEN ETKİLENENLER MUAF TUTULACAK 

sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca Vergi Usul Kanunu kapsamında "mücbir sebep hali" ilan edilen bölgelerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem sebebiyle yıkılan ya da ağır veya orta hasarlı duruma gelmiş olan binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz hale gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi ya da birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den müstesna olacak. 

DAP’tan İstanbul'un Kalbi Levent’te Yeni Dünyanın Örnek Yaşam Alanı!

Van depremi, zemini kötü olan alanlara doğru büyümeyi azalttı!

Emekli Sandığı emeklilerinin Temmuz 2023 maaş farklı hesaplara yatırılıyor! Bu paraları mutlaka alın!


Geri Dön