27 / 04 / 2024

Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapma hakkında sahip oluyor. Peki, Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak? Ekim ayı kira zam oranları nelerdir?




Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapma hakkında sahip oluyor. Zammın nasıl ve hangi oranlarla yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen kiraya dönemin enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyerleri bu tarihe kadar istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira zam hesaplamalarında kullanılacak enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Ekim ayında kullanılacak oranlar 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Peki, Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?


Ekim ayında kiraya ne kadar zam yapılacak? Ekim ayı kira zam oranları nelerdir?


Ekim ayı kira zam oranları 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Ekim ayı kira zammı hesaplama..

Kiraya bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yapılıyor. Ekim 2015 kira artış oranı yüzde 6,92 olup, evdeki kiracıya en fazla bu oranda zam yapılacak. Kira bedeli 1000 liraysa, 1069,2 lira olacak.




Enflasyon oranları Ekim 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön