06 / 05 / 2024

Ekmeğe dev zam yolda! Tam tamına bu kadar olacak

Ekmeğe dev zam yolda! Tam tamına bu kadar olacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile  fırıncılara sunulan un desteğinin kaldırıldığı bildirildi. Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 81 şehirde ekmek fiyatları 10 TL olarak tespit edildi.



TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) aracılığı ile sağlanan un desteği fırıncılara verilmeme kararı çıktı. Bu kararın arkasından, un fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle fırıncıların masrafları neredeyse iki katına yükseldi. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, masrafları karşılayabilmek için bir ekmeğin en az 10 TL olması gerektiğini söyledi. Un fiyatlarının desteğin kalkmasıyla 645 TL'ye kadar çıktığı ifade edildi. Bir çuval unun fiyatının 345 TL ile 355 TL arasında farklılık göstterdiği bilgisi paylaşıldı. Günlük 300 çuval işleyen bir fırının masrafının 90 bin TL yükseldiğine dikkat çekildi.

EKMEĞE 10 LİRA ZAM

TMO, 2022 senesinde un fiyatlarındaki yükselişin ekmeğe yansımasına mani olmak için indirimli un satışı yapma garantisinde bulunmuştu. Ancak un desteğinin kaldırılmasıyla beraber, fırıncıların maliyetleri yükseliş gösterdi ve denge bozuldu. Fırıncılar, yükselen masrafların altında ezilmekten endişe ediyor ve bu sebeple ekmeğin fiyatına zam talep ediyorlar.

Ekmeğe dev zam yolda! Tam tamına bu kadar olacak

ASKIDA EKMEK İÇİN TALEP ARTIYOR

Maliyet yükselişi sadece un fiyatlarında değil, ekmeğin imalatından satışına kadar birçok aşamada meydana geliyor. İşçilik, tuz, maya, kira, elektrik, doğalgaz, susam, yağ, nakliye gibi birçok tken maliyetleri tesiri altına alıyor. Ekmeğin maliyetini yükselten bir diğer etken ise döviz kurlarındaki çıkış ve Temmuz ayında yapılması planlanan asgari ücret zammı olarak görülüyor. Bu ebeple ekmeğin fiyatının sene ortasında bir kez daha zamma uğrayacağı öngörülüyor. Her yeni zam dar gelirlileri olumsuz etkilerken, askıda ekmek isteğinin her geçen gün yükseldiğine dikkat çekiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön