28 / 04 / 2024

Ekolojik Kriz ve Kentler Sempozyumu'nda kent ve doğa talanı masaya yatırıldı!

Ekolojik Kriz ve Kentler Sempozyumu'nda kent ve doğa talanı masaya yatırıldı!

Ekolojik kriz ve kentler sempozyumu yapıldı. " Ekolojik kriz ve kentler " sempozyumunda, son 11 yılda İstanbul' da yaşanan kent ve doğa talanı masaya yatırıldı.



Türkiye Barolar Birliği tarafından 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Taksim Hill Otel'de düzenlenen "Ekolojik Kriz ve Kentler" Sempozyumu'nun ilk gününde kentsel dönüşüm, imar planları ve "çılgın projelerle yaşanan kent talanı masaya yatırıldı. Sempozyumun ikinci oturumu olan "Pilan mı Pilav mı" bölümünde konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı son 11 yılda yaşanan kent ve doğa talanı örneklerini anlattı. 


İstanbul'daki hızlı yapılaşmanın kent toprağı bırakmadığını belirten Yapıcı, "neredeyse boş alan kalmadı, dereler ve ormanlar imara açıldı. Artık suyu emecek toprak kalmadı" şeklinde konuştu. 

Yapıcı, bu projelerin neoliberal çağın istediği, Dünya Bankası ve İMF politikaları kapsamında İstanbul'un fınans merkezi olması hedefiyle uyumlu şekilde yürütüldüğünü belirtti. 


'ERDOĞAN İSTANBUL'UN BAŞBAKANI' 


Aynı bölümde söz alan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un Başbakan'ı olduğunu çünkü bütün projelerin onun emriyle uygulandığını söyledi. Akgün, planlamanın bugün sermaye projelerine meşruiyet sağlayan bir araç haline getirildiğini ifade etti. 

Sempozyum bugün yapılacak "planlama hukukunda olağanüstü hal uygulamalar ve yasalar", "kentler ve ifade özgürlüğü" oturumlarıyla devam edecek. 


Sol Gazetesi


Geri Dön