29 / 04 / 2024

Ekonomi gazetecileri ve turizmciler EMİTT 2014 Fuarı'nda buluştu!

Ekonomi gazetecileri ve turizmciler EMİTT 2014 Fuarı'nda buluştu!

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından, 18. EMITT 2014 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı sırasında, “Anadolu’da Turizme Medya Nasıl Bakıyor?” konulu bir panel düzenledi...



Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından, 18. EMITT 2014 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı sırasında, “Anadolu’da Turizme Medya Nasıl Bakıyor?” konulu bir panel düzenledi. 


Açılış konuşmasını yapan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, EMİTT 2014 Turizm Fuarı bünyesinde, her yıl turizminin bir konusunu masaya yatırıp, panel düzenlemekte olduklarını kaydetti. EMİTT Turizm Fuarı’nın önemine dikkat çeken Celal Toprak, “Turizmin yaygınlaştırılması ile turizmin  deniz-kum-güneş algısından çıkartılması için, EMITT Turizm Fuarı önemli bir konumdadır. Hem gelir dağılımındaki adaleti sağlamasından, hem Anadolu’yu dünyadaki herkesin keşfetmesine olanak sağlamasından ötürü, turizm sektörünü önemsiyoruz” dedi.


Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Yazarı Fikri Türkel’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türkiye Gazetesi Ekonomi Yazarı Metiner Sezer, www.turkiyeturizm.com Genel Yayın Yönetmeni Özkan Altıntaş, Seyahat- Kültür, Turizm TV Programcısı Esra Alkan, Ekovitrin Medya Grubu Başkanı Şeref Özata, Kastamonu Daday’daki İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası Yönetim Kurulu Başkanı İksir Aydın ve Point Hotel Taksim Genel Müdürü Nuri Kalyoncu, konuşma gerçekleştirdi.

Panelde, Fikri Türkel, turizmde bir vizyon olması gerektiğini dile getirdi. Metiner Sezer, turizmde şehirleri ve bölgelerin hikayelerin olmasının önemine dikkat çekti. Şeref Özata, turizm yatırımcılarının medyaya destek olmasıyla birlikte başarılı projelere imza atılacağını anlattı. Özkan Altıntaş, dünden bugüne Türk turizminin başarı yolculuğuna değinerek, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın turizmdeki anılarını kaydetti. Esra Alkan, Anadolu’nun çeşitli illerini gezerek, yapılan programlar ile medya sektörünün turizme büyük değer katmakta olduğunu belirtti. İksir Aydın, Kastamonu Daday’da yapılan İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası ile;  Kastamonu turizminin öncülerinden birisi olduklarını, bölge istihdamına ve ekonomisine değer kattıklarını, Daday’da bir turizm bilincinin oluşmaya başlayarak, halkın turizm ekonomisinin eko-sistemi içerisinde yer almaya başladığını açıkladı. Nuri Kalyoncu, turizmin hizmet sektörü olduğuna işaret ederek, verilen hizmet kalitesiyle birlikte, sanat-kültür gibi etkinliklere de ev sahipliği yapılarak, fark yaratılabileceğini söyledi. 

 

Daday turizmine değer katmak bizi heyecanlandırıyor

 

Konuşmasında, Kastamonu Daday’da yatırımı olduğunu kaydeden İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası Yönetim Kurulu Başkanı İksir Aydın, şunları söyledi:

“Anadolu’da henüz keşfedilmeyen ve bütün güzelliğiyle bekleyen; tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerin olduğu bakir turizm alanları bulunuyor. Bu değerlerin, bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması çok önemlidir. Daday turizmine değer katmak, İksir Resort Town ailesi olarak bizi heyecanlandırıyor. Memleketimiz Kastamonu- Daday’a kazandırdığınız yaşam ve tatil kasabası konsepti ile Kastamonu turizminin öncülerinden birisi olduk; bölge istihdamına ve ekonomisine değer kattık. Daday’da bir turizm bilincinin oluşmasıyla da, halk turizm ekonomisinin eko-sistemi içerisinde yer almaya başladı. Turizmin ülke geneline ve 12 aya yayılmasında; turizmcinin ve medyanın kol kola olması önemlidir” dedi.

 

Anadolu’da, kongre turizmi artmalı

 

Point Hotel Taksim Genel Müdürü Nuri Kalyoncu Anadolu’daki kongre turizmi eksiliğine dikkat çekerek, Avrupa ülkeleri gibi etkinlik ve kongrelerin, ülkenin çeşitli yerlere yayılması gerektiğini anlatarak, konuşmasına söyle devam etti: “Point Hotel olarak, biz daha çok kongre turizmine hitap ediyoruz. Bu açıdan Anadolu’ya baktığımızda, büyük bir açık var. Sadece İstanbul gibi merkez bölgelerde de kongre turizm yaygın olarak yapılabilmelidir. Anadolu’nun tanıtılması için konser, kongre gibi etkinliklerin daha fazla yapılması lazımdır. Dünya medyasında, Anadolu’nun gündemde olması önemlidir. Avrupa ülkeleri gibi ancak bu şekilde ülkemizin her yeri turizm merkezi olabilir” diye konuştu.

 

Türk turizminde gözle görülür, gelişmeler oluyor


Ekovitrin Medya Grubu Başkanı Şeref Özata, yaptığı konuşmada Türkiye’deki turizmin gelişimine vurgu yaptı. Son 10 yılda yaşanan gelişmelerin, turizmin gelişmesinde etkili olduğunu anlatan Şeref Özata, yapılan hava limanlarının turizmi geliştirdiğini kaydetti. Şeref Özata, “Son 10 yılda, 50 ilimize havalimanı yapılması turizmin gelişmesinde önemli bir etkendir. Nitekim, Türkiye turizminde son yıllarda gözle görülür gelişme olmaktadır. Medya ayağında ise, dizilerin Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çekim yapması ve insanların keşfetmesini sağladı. Şimdi Mardin başta olmak üzere birçok şehrimiz ilgi odağı durumundadır” şeklinde konuştu.


Anadolu turizm cennetidir

 

Turkiyeturizm.com Genel Yayın Yönetmeni Özkan Altıntaş, Anadolu’nun, turizmde ihmal edildiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Turizmin, Anadolu açısından, ihmal edildiğini düşünüyorum. EMITT 2014 Turizm Fuarına baktığımızda, Anadolu’nun turizm cenneti olduğunu görüyoruz. Birçok kalkınma ajansının, valiliklerin desteğine buraya gelebilen bölgelere daha çok destek verilmelidir. Kastamonu turizmde başarılı çalışmalara imza atıyor” dedi. Özkan Altıntaş, dünden bugüne turizme dair, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal başta olmak üzere, çeşitli anılarını paylaştı.

 

Şehirlerimizin, bölgelerimizin hikayesi yazılmalı

 

Türkiye’nin ve şehirlerinin turizm açısından dünya çapında marka olamadığını dile getiren Türkiye Gazetesi Ekonomi Yazarı Metiner Sezer, şunları söyledi:

“Avrupa’nın birçok marka şehri var, ama biz hâlâ marka yaratamadık. Bunun tek bir sebebi var; şehirlerimizi 7 milyar insanın diline dolayacak türde hikâyemiz yok. Yani var olan hikâyeyi yazıp, dünya markası yapmak konusunda bir hareketimiz bulunmuyor. Avrupalı, her şehrinin hikâyesini özenle yazıp, turizm pazarlamasını öyle yapıyor. Bizim var olan 10 binlerce yıllık tarihi tüm dünyaya tanıtamıyoruz” diye konuştu.

 

Medya Anadolu’dan gelen haberleri önemsiyor

 

İllerde valilerin, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların turizm açısından önemine işaret eden Seyahat-Kültür, Turizm TV programcısı Esra Alkan, yatırımcılar ile turistlerin gönül rahatlığıyla gelmesinde bu konunun önemli olduğunu söyledi. 

Medyanın Anadolu’dan gelen haberleri önemsediğini anlatan Esra Alkan “Anadolu’ya medya nasıl bakıyor’ derseniz, iştahla bakıyor derim. Anadolu’dan gelen haberleri, ciddi şekilde önemsemektedir. Nitekim, birçok gazetenin özel turizm eki de bulunmaktadır. O bölgelerdeki yatımcılara ve gelişmelere ilişkin, gazetelerde geniş haberler yer almaktadır. Mesela, ben Kastamonu ile ilgili turizm haberi hazırladım” şeklinde konuştu.

 


Geri Dön