03 / 05 / 2024

Ekonomi sadece inşaatla büyümez, fabrikalar da olmalı!

Ekonomi sadece inşaatla büyümez, fabrikalar da olmalı!

İstanbul’daki fabrikalar imar rantı yüzünden teker teker şehir dışına taşınıyor. İSO Başkanı Bahçıvan, “ Ekonomi sadece inşaat ile büyümez. Fabrikalar da olmalı” dedi..



Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat yapmak istiyor. Bu sayede dünya ekonomi liginde 8 basamak birden zıplayıp, ilk 10’a girebileceğiz. Ancak mevcut tabloya göre bu hedefe ulaşmak neredeyse imkânsız.


Rakamlar son derece net. 2002- 2011 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 25 artan ihracat son 3 yıldır ise yerinde sayıyor.


İhracat 2012-2014 arasında her yıl sadece yüzde 1 arttı ve 150-160 milyar dolar bandına sıkıştı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) ülke ekonomisi açısından büyük sorun oluşturan bu problemi çözmek için kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Çıkış yolu olarak da İstanbul’un sanayileşmesini gösterdi.


İSO, İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliği yaptı. Çalışmalar sonucu hazırladığı “İstanbul Sanayi Strateji Belgesi”ni açıkladı. Şehir sanayi stratejisi bakımından Türkiye’de bir ilk olan belge, 18 başlık altında 46 strateji ve 85 eylem planını kapsıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul’u moda ve finans merkezi yapma hedefi güzel. Ancak sanayi olmadan ülkemizin belirlediği büyük hedeflere ulaşmamız mümkün değil.” dedi.


İNŞAATLA KALKINMA OLMAZ


Son dönemde çok sayıda sanayi tesisi kent merkezinden şehir dışına doğru çıktı. Boşalan fabrikaların yerini ise lüks konut projeleri aldı. Yani sanayicinin boşalttığı yerler rezidans ve AVM oldu. İSO Başkanı Bahçıvan, inşaat sektörünün önemini bildiklerini ancak bir ülkenin sadece inşaat ile gelişmesinin mümkün olmadığını ifade etti. “Şu an Türkiye’de herkesin inşaata girme arzusu var. İnşaatın sanayiciliğin önüne geçmesinin ülkenin geleceği adına riskli buluyoruz.” diyen Bahçıvan, sanayicilerin kentte kalması gerektiğini vurguladı.


İstanbul’un ülke ekonomisinin şahdamarı olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “GSYİH’nin yüzde 24’ü, ihracatın yüzde 52’si, ithalatın yüzde 56’sı İstanbul’dan yapılıyor. Bunu gözardı edecek yaklaşımlar milli gelir içindeki payı yüzde 15’lere düşmüş sanayimizin payını daha aşağılara çekecektir. Bu nedenle İstanbul’un sanayi şehri olarak kalması mutlak suretle sağlanmalı ve sanayi sektörünün yerleşik bir yapıya kavuşturulması için gerekli önlemler alınmalıdır.” dedi. İstanbul’un geçen yıl 60 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Bahçıvan, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için bu rakamın 162.5 milyar dolara çıkması gerektiğini söyledi.


Millet


Geri Dön